Desszert Bretagne-ból

Szerencsére, ha desszertekről meg édességekről van szó, a franciákban lehet bízni.
A Far breton olyan, mint minden jó dolog: a végeredmény egyszerű és könnyed, semmiképpen nem látszik az erőfeszítés, amivel készült.
Gondolom, nem meglepő, Bretagne vidékén készítik ezt a desszertet nem túl sok alapanyagból. Viszont nem árt előző nap hozzákezdeni, ha tényleg igazán jót akarunk. És nyilván azt akarjuk.
Egyébként a clafoutis-ra hajaz téli kiadásban.
Ugyan használnak hozzá mindenféle aszalt gyümölcsöt, de a szilva az autentikus, a mazsolát kéretik mellőzni.

FAR BRETON

A szilvához: 
250-280 g magozott aszalt szilva 
80 ml jóféle konyak vagy brandy, ajánlott az Armagnac 

A tésztához: 
500 ml tej 
2 db tojás 
2 db tojássárgája 
100 g cukor 
1 tk vaníliakivonat 
1 csipet só 
60 g vaj olvasztva 
90 g liszt 

A szilvát és a tésztát is készítsük el előző nap.
A szilvát egy edényben melegítsük fel a konyakkal, néha keverjük meg, tegyük félre. Lehetőleg ne forraljuk ki az alkoholt már most.
A tésztához mindent tegyünk turmixba, keverjük össze és tegyük a hűtőbe. Ha nem előző nap csináljuk, akkor a tésztának legalább 4 órát kell a hűtőben pihennie.
Másnap a sütőt melegítsük elő 200 °C-ra, egy 30 cm-es kerek formát kenjünk ki elég vastagon vajjal és lisztezzük is ki.
A szilvát – ami már felszívta az összes folyadékot – szórjuk a formába, majd öntsük rá a tésztát és toljuk be a sütőbe 45-50 percre.
Eredetileg szinte feketére sütötték a tetejét, gondolom, a kemencés időkben, de mi megelégedhetünk az aranybarna/barna színnel. Ha kész van, szórjuk meg kevés porcukorral, hagyjuk hűlni, hogy szépen lehessen szeletelni.Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP