Karácsonyi Pavlova

Az a jó a Pavlovában, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, végtelen számú variációra van lehetőség és tök villantós desszert. Az alapot előző nap is meg lehet sütni, csak az a lényeg, hogy száraz helyen tároljuk felhasználásig. Ami viszont felróható neki, hogy azonnal meg kell enni, amikor az ember összeállította, nehogy elázzon. Bár ez tán nem olyan nagy teher.


 KARÁCSONYI PAVLOVA 

6 db tojásfehérje
 ⅓ csésze barna cukor 
⅔ csésze cukor 
3 ek kakaópor 
1 csipet só 

250 ml dupla tejszín 
250 ml tejszín 
1 tk vanília kivonat 
1 db gránátalma
 csokoládé (min. 70%)
A sütőt előmelegítjük 140 °C-ra. Ha légkeverésesen használjuk, kb. 120 °C is elég – mondjuk ebben az esetben érdemes így, mert akkor egyszerre betehetjük majd mindkét darabot. Két tepsire sütőpapírt teszünk. 
A tojásfehérjéket egy nagyobb teljesen tiszta tálba tesszük, hozzáadjuk a sót. 
Elkezdjük verni habverővel és amikor már majdnem kemény a hab, kanalanként elkezdjük adagolni a cukrot. Addig verjük, míg fényes és jó kemény habot kapunk. 
Ezután rászitáljuk a kakaót, egy spatulával alaposan, de nagyon óvatosan beleforgatjuk a habba. 
Az egyik tepsire a hab ⅔-át kenjük kör alakban, nem baj, ha nem teljesen szabályos, nem is kell elkenni a tetejét, az a jó, ha vannak rajta csúcsok, kis dombocskák. A közepét kicsit mélyítsük el, de csak enyhén. 
A másik tepsire a maradék ⅓ mennyiséget kenjük ugyanígy. 
Betesszük a sütőbe és kb. 1 órát sütjük, érintésre legyen száraz. 
Kivesszük, rácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. 
Közvetlenül tálalás előtt állítsuk össze a Pavlovát. 
A tejszínt a vaníliával félkemény habbá verjük. 
A nagyobb darabot egy szép tálra tesszük, megkenjük a hab ⅔-ával, elég sok csokit reszelünk rá és szórunk rá a gránátalma magjából is. Ezután óvatosan a tetejére tesszük a kisebb darabot, erre a maradék tejszínhabot kenjük, alaposan megszórjuk a reszelt csokival és a garánátalma magjaival.

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP