Quinoa

Tegnap adtunk az egészségnek.

Mondjuk ma nem, mert Sándor-nap van és nálunk mindenki Sándor. Nem volt nagy eszem-iszom, de azért volt mokkacsokis torta meg jó kis egyben sült tarja, szóval tegnap rákészültem, el is borzadtak a népek, hogy mi az a quinoa, amit meg akarok velük etetni.
Bírom ezeket a dél-amerikai magokat, mindegyik rém egészséges. Bár a tápiókával szemben vannak fenntartásaim, ugyanis anno állandóan Molnár Gábor könyveit bújtam és neki folyton tele volt a hócipője a maniókával meg a jamgyökérrel.

A quinoa (Chenopodium quinoa) a köleshez hasonló szemes termény, amely az egyik legtöbb ásványi anyagot tartalmazó, legtáplálóbb álgabona vagy gabonapótló. Dél-Amerika kultúrnövénye, az inkák szent gabonája, „aranya”. Kecsua nyelven a jelentése hold, magok anyja vagy gabonyaanya.
A spanyol hódítás előtt a kukorica, burgonya és a bab mellett alapvető élelmiszer volt. Termesztése Kr. e. 5000 évre nyúlik vissza. A legrégebbi termesztett formáját Peruban találták. További quinoa ültetvényeket Argentínában, Bolíviában és Chilében találtak.
A quinoa az Andokban ma is az egyik legfontosabb táplálék. Az indiánok a magon kívül a leveleit zöldségként fogyasztották, a növény szárát pedig állati takarmányként hasznosították. A növekvő gazdasági nehézségek idején a 70-es években, Bolíviában és Peruban a quinoa és az amaránt ismét fontos szerepet játszott, mint hazai termesztésű növény.
Lágyszárú, egynyári növény, kb. 2 m magasságig megnő, levelei és megjelenése a fehér és piros libatopfélékhez hasonlít. Nagyon sok fontos vitamint és nyomelemet tartalmaz, különösen káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat, ezenkívül B-vitaminokat, C-vitamint, karotint. Fehérjetartalma magas – 15,2 % – és az összetétele is előnyös. Gazdag lysinben is. Minden fontos aminosavat tartalmaz, jól emészthető.
A főzési idő akkor optimális, ha minden szem a kétszeresére dagad és a fehér színét elveszítette. Külön jól néz ki, hogy főve egészen gyöngyházszínű lesz. (A megérett magokat kenyernyés szaponin vonja be, ezért vízben fel szokták forralni, majd kiöntik a főzőlevét és leöblítik, csak utána főzik meg.)

Leginkább magas B- és E-vitamin tartalma emeli ki a többi gabona közül. Különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz.
Minden fontos aminosav megtalálható benne, többek között az összes esszenciális aminosav, így fogyasztásával komplett fehérjéhez jutunk (amihez egyébként csak ételtársításokkal jutnánk), ez azért fontos, mert a fehérjét a szervezet önállóan nem tudja előállítani, tehát a napi táplálékkal kell bevinnünk. A quinoának rendkívül magas a csíraszáma, a mag tömegének 30%-a, szemben a többi gabonafélékkel, melyek csíraszáma súlyuknak csupán 1%-át teszik ki. Gluténmentes, ezért könnyen emészthető és lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Zsírtartalma a gabonaféléknél nagyobb, főként telítetlen zsírsavakból tevődik össze.

A köleshez hasonló magjainak kellemesen semleges íze van, ezért édes és sós ételekhez egyaránt megfelelő. A semleges ízhez semleges állag párosul, melynek köszönhetően igen sokoldalúan használhatjuk: köretnek, kásának, főételnek, levesbetétnek vagy desszertnek, tehetjük müzlikbe, könnyű, friss salátákba és belekeverhetjük töltelékekbe is. Igazából elkészíthetünk belőle mindent, amit rizsből vagy kölesből készítenénk.

QUINOA KUKORICÁVAL ÉS ZÖLDBORSÓVAL

2 csésze quinoa
1½ csésze kukorica
½ csésze zöldborsó
50 g vaj
1 db lime reszelt héja és leve
3 csésze zöldségalaplé
só, bors
½ csésze karikára vágott újhagyma a zöldjével együtt

A vajat felolvasztjuk egy edényben és rárakjuk a fagyasztott zöldségeket, átpirítjuk.
Közben egy szűrőban alaposan lemossuk a quinoát és a zöldségekhez adjuk, ezzel is átpirítjuk.
Felöntjük a zöldségalaplével, sózzuk és borsozzuk, lefedjük és 10-15 perc alatt készre főzzük.
Egy tálba rakjuk, ráreszeljük a lime héját, ráfacsarjuk a levét és megszórjuk az újhagymával, összekeverjük.


Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP