Rózsalikőr

Nem mondhatnám, hogy odavagyok a közel-keleti konyhákért, az édességekért meg aztán pláne nem, mert rettenet édes nagyjából minden. Hiába csak egy falatka az adag. Viszont nagyon jól használhatók bármilyen más formában, mint az eredeti rendeltetés.
Azt viszont nagyon szeretem ezekben a cuccokban, hogy sok fűszer, virág és szín van bennük.

TÖRÖK RÓZSALIKŐR

750 ml 70%-os alkohol
1 tk vaníliás cukor
1 tk rózsavíz
250 ml víz
100 g török csemege, avagy lokum

Az alkoholos folyadék azonnal elkezdi rázogatás nélkül is feloldani a lokumot, másnapra pedig szép rózsaszín lesz az egész.

A vizet felforraljuk a cukorral, hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a rózsavizet.
A török csemegéről gondosan lemosunk minden porcukrot vagy keményítőt és kis kockákra vágjuk, beletesszük egy 1 l-es üvegbe.
Ráöntjük az alkoholt és a kihűlt rózsás vizet, összerázzuk.
Addig tartjuk hűvös, sötét helyen és rázzuk össze naponta kétszer, míg a török csemege teljesen feloldódik az alkoholban.
Aztán sűrű muszlinon átszűrjük és behűtve fogyasztjuk. Felhasználás előtt ne rázogassuk az üveget, mert hiába a gondos szűrés, az alján azért összegyűlik a csemegéből kioldódott etwas.
Esetleg fagyira csorgatjuk. Vagy syllabubba keverjük, aminek a tetejére kandírozott rózsaszirmot teszünk és megszórjuk apróra tört pisztáciával. Ilyesmi.

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP