Boldog új évet!


Azt tartja a mondás, hogy az ember azt fogja egész évben csinálni, amit január 1-jén. Remélem, nem lencsét eszünk folyton, hanem majd a másik babona érvényesül, miszerint szépek leszünk és gazdagok.
Az első miatt mindenesetre nagyon vigyázok, mire adom ma a fejem.
Viszont lencse kell. De nekem már jópár napja kezd meglehetősen elegem lenni az ünnepi traktából, ezért valami könnyebb levesre gondoltam. Valami húsnélkülire, zöldségekkel stb. Sőt kifejezetten vegán cuccra. Igen ám, de az újonnan vett madras curry-m igencsak csípős. És hát sajnos van a családban olyan, aki egyáltalán nem hajlandó csípőset enni. Azonban a fűszert már beleszórtam a fazékba, fel is öntöttem az alaplével, amikor eszembe jutott, hogy meg kéne kóstolni, mennyire csípős. Ezért aztán mégsem vegán lett a leves. Nem mintha minőségi probléma lett volna így vele.

ZÖLDSÉGES VÖRÖSLENCSEKRÉM-LEVES

¼ tk köménymag
¼ tk római kömény
2 ek olívaolaj
3 szál újhagyma
3 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
2 szál angol zeller
2 tk madras curry
1 tk kurkuma
250 g vörös lencse
1,2-1,5 l zöldségalaplé
só, bors
200 ml író
100 ml tejföl

a tálaláshoz:
1-2 ek tejföl
1-2 ek aprított petrezselyem

A köménymagokat szárazon megpirítjuk egy kisebb serpenyőben, majd félretesszük.
Egy fazékban felforrósítjuk az olajat és rádobjuk a felaprított zöldségeket, pár percig kevergetve pároljuk. Rászórjuk a pirított köménymag ⅔-át, a curry-t, a kurkumát, sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a lencsét is. Felöntjük az alaplével. Attól függően használjunk több vagy kevesebb alaplevet, mennyire szeretnénk sűrűre a levest.
Lefedjük az edényt és ½ órát főzzük a levest alacsony hőmérsékleten.
Az utolsó 10 percben hozzákeverjük az írót és a tejfölt, majd ha lejárt a főzési idő, botmixerrel pűrésítjük. Ebben sem kell nagyon alaposnak lenni, nem baj, ha nem teljesen krémszerű a cucc.
Kisebb leveses tálakban tálaljuk, a tetején tejföllel megszórva a felaprított petrezselyemmel és a maradék pirított köménymaggal.


Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP