Tiramisu torta

Először is békés és szép ünnepeket kívánok minden kedves olvasómnak!

Tegnap derült ki, mennyire elfáradtam decemberben, míg a dolgomat végeztem mindennap, nem is éreztem a kimerültséget.
Ennek megfelelően szerény és könnyen elkészíthető volt a tegnapi menü.
Csak a halra volt gondom, amit egyébként meg sem tudtunk enni, mert olyan jóllaktunk az anyu által készített eszméletlenre sikerült halászlével.
Az is igaz, hogy az utóbbi hónapokban gyakorlatilag leszoktam az evésről, nemcsak idő hiányában. Így már igen kevés dologgal is be tudom érni. És hát a közhiedelemmel ellentétben szentestére sem nő meg az ember gyomrának a befogadó képessége. Ezért nem értem én sosem azt az őrült traktát, ami ilyenkor kezdetét veszi és folytatódik az év végéig. Ilyenkor? Már novembertől attól hangosak a blogok, ki mennyi süteményt sütött éjt napallá téve. Ez utóbbi tényleg szó szerint.
Aztán meg a betarthatatlan fogadalmakkal frusztrálják magukat a népek, de most mit mondjak, lelkük rajta.
Na de persze az ünnepi asztalra kell valami desszert feltétlen, és ha van itthon mascarpone, mi lenne gyorsabb egy tiramisunál. Kicsit másképp, kicsit ünnepiesebbre készítve, nemcsak úgy belerétegezve valami tálba, ahogy a Jóisten megadta... Viszont ugyanolyan rövid idő alatt és minimális fáradsággal.


TIRAMISU TORTA

500 g mascarpone
115 g nádcukor
5 ek brandy
1 tk vaníliapaszta
50 g kávés étcsokoládé
150 ml tejszín

200-225 g babapiskóta
400 ml erős kávé
60 g nádcukor
3 ek brandy

Egy kenyérformát kibélelünk folpackkal.
A kávét még melegen összekeverjük a brandy-vel és a cukorral, a babapiskótákat belemártogatjuk és a formába rakjuk egymás mellé, az oladalát is béleljük ki.
A szobahőmérsékletű mascarponét habosra keverjük a cukorral, a brandy-vel és a vaníliával. A tejszínt nem túl kemény habbá verjük, a mascarponéba forgatjuk az összevágott csokoládéval együtt.
A krém felét a sorba rakott babapiskótákra kenjük, két mártogatott babapiskótát hosszában a közepébe nyomunk, majd következik a krém másik fele.
Ezután betakarjuk az egészet a többi mártogatott piskótával, kicsit lenyomkodjuk, majd még meglocsolgatjuk a kávéval. Mondjuk akármit csinálunk, a kávé úgyis leszivárog majd a forma aljára, tehát a torta teteje puha lesz, ami egyébként nem is olyan nagy baj a szeletelésnél.
Befedjük folpacckal és 3-4 órára a mélyhűtőbe tesszük.
Tálalás előtt lehúzzuk a tetejéről a fóliát, tálra borítjuk, a többi fóliát is leszedjük róla, majd vastagon megszórjuk kakaóporral és a kávés csokoládéból készített forgácsokkal.
A babapiskóták közepe ropogós maradt, a csokoládédarabkák is finom kontrasztot adtak a krémben.

Reménytelen volt tegnap délután a teraszon is a fényképezés, elég szerencsétlen képek sikeredtek.


Névtelen –   – (2011. december 26. 9:03)  

Boldog ünnepeket! Abszolút igazad van, én sem értem, hogy mire jó karácsonykor háromszor-négyszer-ötször annyi kaját készíteni, mint más napokon. Azért, hogy szilveszterig ne kelljen főzni? Az ember a végére már megundorodik a süteményektől meg a többitől. Talán a blogokon szereplő dömpingnek az a magyarázata, hogy nagy a család, a rokonság, és azért kell a nagy mennyiség, mert úgyis elfogy, akár még karácsony előtt is (pl. az aprósütik).

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP