A tökéletes kuglóf

OMG! Tényleg a tökéletes kuglóf. Könnyű, szottyos, omlik a szájban, illatos. Mit lehet még mondani? Aki eszi, az is elomlik...
Ladurée mester egy zseni volt. A könyvbe már csak a látvány alapján is beleszerettem, de innentől kezdve nagyon-nagyon szeretném. De tényleg. És hát sajnos készül a Salé címűnek is az angol fordítása... Csak úgy mondom.Megéri a fáradságot, ami egyébként nem is olyan nagy cucc, elvégre a hosszú kelesztési periódusokban csinálhatunk akármit.

KUGLÓF A LADURÉE NYOMÁN

A tésztához:
280 g süteményliszt
3 ek nádcukor
1 tk Fleur de sel
10 g friss élesztő
4 db tojás
180 g vaj – plusz 50 g a formák kikenéséhez
100 g aszalt áfonya – az eredeti receptben 150 g aranymazsola van (de azt valamelyik este felettem)

A sziruphoz:
2 l víz
300 g nádcukor
25 g darált mandula
1⅓ ek narancsvirágvíz

A tetjére:
némi olvasztott vaj
porcukorAz áfonyát annyi forró vízben, amennyi éppen ellepi, 1 órára beáztatjuk.
A 180 g vajat felkockázzuk és félretesszük, hogy kissé megpuhuljon. A tojásokat egy tálban kissé felverjük.
A lisztet egy tálba szitáljuk, a sót és a nádcukrot az egyik felére szórjuk. Az élesztőt a liszt másik oldalára morzsoljuk, nem szabad a cukorral érintkeznie, míg hozzá nem látunk a dagasztáshoz.
Beleöntjük a szobahőmérsékletű tojás ⅔-át és egy fakanállal elkezdjük dagasztani. Nem érdemes kézzel, mert nagyon lágy a tészta. Addig dagasztjuk, míg elválik az edény falától, miközben fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék tojást.
Ha kezd elválni a fakanáltól és az edény falától is, hozzáadjuk a puha vajat, majd azzl is addig dagasztjuk, míg hólyagokat vet és elválik az edénytől. Ekkor hozzáadjuk a lecsöpögtetett áfonyát.
Az edényt letakarjuk és legalább 2½ órára félrerakjuk szobahőmérsékleten, hogy a tészta a duplájára tudjon kelni.
(Az első kelesztés mondjuk nekem több mint 3 órásra sikerült, mert elmentünk bevásárolni és eltötyörésztük az időt.)
Ezután átgyúrjuk a tésztát – legyen akkora, mint a kelesztés előtt – és újra lefedve berakjuk a hűtőbe megint 2½ órára.
Kivesszük, finoman átgyúrjuk és két 19 cm-es kuglófformába tesszük elfelezve a mennyiséget. A forma feléig érjen a tészta.
Letakarjuk és újabb 2½ óra kelesztés következik megint szobahőmérsékleten.
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, majd betesszük a formákat 40 percre.
Közben ellkészítjük a szirupot: a vizet felforraljuk a cukorral és közepes tűzön 15 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről és azonnal belekeverjük a darált mandulát, hagyjuk langyosra hűlni. Amikor kihűlt, belekeverjük a narancsvirágvizet is.
Ha a kuglófok készre sültek, kivesszük a sütőből, hagyjuk 5 percig hűlni a formában, majd kiborítjuk. Azon melegében többször meglocsoljuk a sziruppal (nem fogy el nyilván, de így legalább a következő adaghoz már készen van), megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a porcukorral.

Zazálea  – (2011. november 4. 16:47)  

és a Ladurée-ben süteményt enni, az maga a tökély....

Anikó Ertler  – (2014. március 7. 21:40)  

Biztos, hogy 2 l víz kell a sziruphoz? Nem 2 dl? Köszi

Makka  – (2014. március 7. 21:55)  

Szia!

Igen, egészen biztosan 2 liter víz, mert eredetileg a Ladurée-ban belemártják a szirupba a kész kuglófokat, nemcsak meglocsolják vele. Egyébként nem fogy el nyilván ez a mennyiség.

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP