Mini kenyerek

Ma az utóbbi idők legcukibb cuccát sikerült előállítani a konyhában, ugyanis beszereztem egy sütőformát, ami például kicsike kenyerek sütésére alkalmas. Nyilván alig vártam, hogy kipróbálhassam.

Nem könnyű mostanában a blogger élet, meg kell tervezni a főzést, de csak a fényképezés miatt, ugyanis messze nem vagyok még mindig profi – szerintem nem is leszek – így fotók terén. Tehát csak napvilágnál tudok fényképezni a teraszon. Mondjuk az ősz ilyen téren elkényeztet, gyönyörű napsütéses napok vannak.
Ma is, ahogy a kis kenyérkéket fényképeztem, az illat meg a fények nagyon jól illettek egymáshoz.

Visszatérve a formához... Ami egyébként a Kooktából van, honnan máshonnan, ugye. Szóval ma reggel sikerült feltalálnom kb. a meleg vizet, mert azt gondoltam ki, hogy ha már egyszemélyes kenyerek készítésére alkalmas a forma, akkor lehet egyszerre többfélét is. Így elsőre kettőt.
ZABPELYHES KENYÉRKÉK

300 g fehér kenyérliszt
1 tk só
1 ek méz
10 g friss élesztő
200 ml víz
20 g vaj
50 g zabpehely 


LENMAGOS TÖNKÖLYKENYÉRKÉK 

150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
150 g kenyérliszt
1 tk só
1 ek méz
10 g friss élesztő
230 ml víz
20 g vaj
50 g zabpehely
2 ek lenmag

1 tk olaj a forma kikenéséhez
zabpehely és lenmag a kenyerek megszórásáhozA két kenyérhez való liszteket külön tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót. A vizet kézmelegre melegítjük, hozzáadjuk a mézet és a vajat. Addig kevergetjük, míg a vaj elolvad, majd a lisztekhez öntjük.
Kidagasztjuk mindkét tésztát, aztán hozzáadjuk a zabpelyhet, a tönkölykenyérhez a lenmagot is. Kissé meglisztezzük a tetejüket, majd letakarva hagyjuk kelni kb. 1-1½ órát.
Ezután lelapítjuk mindkét tésztát, és 4-4 egyenlő darabra osztjuk, amiket az olajjal kikent forma mélyedéseibe tömködünk. A kenyerek tetejét megkenjük vízzel és langyos helyen hagyjuk pihenni 40 percet.
Aztán a kenyerek tetejét hosszában egy éles késsel megvágjuk, megkenjük megint vízzel és megszórjuk a zabpehellyel meg a lenmaggal.
Közben előmelegítjük a sütőt 220 °C-ra, betoljuk a formát és ezen a hőmérsékleten 5 percig sütjük. Majd levesszük a sütő hőmérsékletét 190 °C-ra és készre sütjük a kenyereket kb. 20-25 perc alatt.
A formát kivesszük a sütőből, a kenyérkéket rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP