Körte

Van itt egy ismerősünk, akinek jó nagy kertje van, de sajnos az egészségi állapota nem engedi, hogy túl sokat dolgozzon benne. Viszont a gyümölcsfái teremnek doszt. Leszedni sem nagyon tudja a több mázsa körtét, cseresznyét, meggyet vagy majd a birsalmát és naspolyát, nem még esetleg a földről felszedegetni.
Ezért aztán annak fejében, hogy kicsit összetakarítjuk nála a hullott és már nem használható gyümölcsöt, mindent nekünk ajándékozott.
Utoljára körtét szedtünk nála. Hogy érzékeltessem a mennyiséget, kb. 20 perc alatt nagyjából 80 kg körtét tudtunk ládába rakni. Ezt a fát még a nagypapája ültette kifejezetten azzal a céllal, hogy jóféle pálinkát főzzön belőle. A nagypapa már régen nem él, de a célja megvalósult.
Azért jutott egy kis dzsemre is...


TÁRKONYOS-VANÍLIÁS KÖRTEDZSEM

1 kg körte – tisztán mérve
150 g szőlőcukor
1 tk vaníliapaszta
¼ tk finomra vágott tárkony

A meghámozott körtéből kivesszük a magházat, a húsát kis kockákra vágjuk, egy edénybe tesszük. Belekeverjük a szőlőcukrot és a vaníliát, 30-35 perc alatt közepes tűzön besűrítjük.
Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tárkonyt és kis dzsemes üvegekbe töltjük.

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP