Lekvárkísérletek 1.

A fügéről a nyári adag már leérett, de ha jó idő lesz, szeptember végén elképesztő mennyiséget tudunk majd szüretelni.
Mostanában inkább kísérleti mennyiségeket készítek így dzsem meg lekvár fronton. Ugyanis többen arra biztatnak, hogy csináljak egy lekvárboltot. Lenne benne fantázia, nem mondom. De azért elég sok tervezést igényel egy ilyesmi üzlet. Főleg a jó alapanyag beszerzése kérdéses mindig.
A lehető legegyszerűbb recepteket próbálom kikísérletezni, a sok hozzávaló csak bonyolít és a rizikófaktort emeli.
Szerencsére van kóstolóbrigád, anyu barátnői nagy lelkesedéssel végzik ezt a feladatot. Úgy gondoltam, ez az első lépés az üzlethez, a közvéleménykutatás.

A füge számomra egyébként rettentő tömény gyümölcs, nem tudok rá jobb szót. Mindenképpen kell valami, ami vagy lazítja – másik savasabb gyümölcs – vagy valami, ami más dimenziót ad neki. Szerintem ilyenek a diófélék és az olajos magvak. Ez utóbbi esetben ugye lazításról szó nem lehet, mert a töménység csak fokozódik, de az íznek viszont jót tesz.
(A dióféléket annyira nem csípem, ha választani lehet, akkor mandula, kesudió vagy a paradió, de a többit annyira nem szeretem. Látszik is, szinte soha nem használok mogyorót, diót is nagyon ritkán. Ha igen, akkor is inkább sósan.
Tudom, többeket elborzasztott már, amikor hangot adtam a mogyoróvajjal szembeni érzéseimnek, de a világból lehet vele kiüldözni. A pekándiónak meg már a nevét is utálom. És amikor meglátom a vajas cukorszirupban forralt pekándiót pitébe töltve, na az a borzalom órája.)

Így lett az alábbi lekvár szezámmagos.

SZEZÁMOS FÜGELEKVÁR

1 kg füge
150 g nádcukor
200 ml víz
½ citrom reszelt héja és leve
4 ek pirított szezámmag

A füge szárát levágjuk, majd apró kockára vágjuk. Egy edényben a vizet a cukorral felfőzzük, hozzáadjuk a fügét és a citrom héját meg a levét. Kevergetve sűrűre főzzük. Ez nagyjából 40-45 perc, a vége felé állandóan kevergetni kell, különben leég.
Közben szárazon világosra pirítjuk a szezámmagot, és amikor a lekvár megfelelő sűrűségű, belekeverjük. Azonnal kis üvegekbe töltjük.

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP