Paprikalekvár

Tavasszal találtam valahol jalapeño magot, aminek marhára megörültem, mert régi vágyam füstölt paprikát készíteni. Amire egyébként több fűszerrel egyetemben konkrétan rá vagyok kattanva.
Először az volt a terv, hogy ráveszem aput egy kis házi füstölő legyártására, de eddig sajnos sikertelenül. Ami ugye azért is lenne nagyon jó, mert akármennyi paprika terem, nem ciki szórakozni vele. Meg hát minden mást is tudnék vele füstölni. Például kacsamellből szeretnék készíteni sonkát, pácolással, aztán füstölni kéne. Meg fokhagymát, ilyesmi...
Igen ám, de úgy tűnik, kevés jalapeñót ültettem. Azt hittem, a négy növény produkál majd annyit, hogy már nem kínos megjelenni a közelben tevékenykedő füstölő bácsinál.
Egyelőre így néz ki. Jó, mondjuk, kicsit már nagyobbak, mert a kép múlt heti. Mindegy, azért még reménykedem, hátha lesz legalább 20 db, az a lélektani határ, amivel már elindulok itthonról. Szóval most egyelőre bizonytalan a saját cucc sorsa.


Az egész eszmefuttatás csak azért volt, mert ma paprikalekvárt készítettem, a hazai közvéleménykutatás alapján inkább sós lett. Furcsán néztek az édes változat felvázolása közben.


PIKÁNS PAPRIKALEKVÁR

1,5 kg kápia – 900 g lett a grillezés és tisztítás után
100 ml olívaolaj
1 nagy fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db ecetben eltett jalapeño – kimagozva
10 g zselésítő
1 ek aszaltparadicsom-krém
1 ek sűrített paradicsom
½ tk durvára tört bors
2 ek nádcukor
1½ ek só
½ tk őrölt füstölt csípős paprika (Pimentón de la vera Picante)

A kápiát lemossuk és grillre rakjuk. Többször megforgatva addig sütjük, míg a héja már néhol feketedik. A paprikákat egy üvegedénybe tesszük, rárakjuk a fedelét, és addig hagyjuk így állni a saját gőzében, míg kezelhető hőmérsékletűre hűl.
Ezután lehúzzuk a héját, kiszedjük a csumáját és eltávolítjuk az összes magját lehetőleg úgy, hogy a kicsorgó leve ne vesszen kárba. A húsát felcsíkozzuk.
A hagymát megtisztítjuk, durvára vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük és megpároljuk a felforrósított olajon. Lehúzzuk a tűzről, belerakjuk a kápiát a felfogott levével együtt, rászórjuk a zselésítőt és elkeverjük.
Aztán visszatesszük a tűzre, átforraljuk. Kevergessük folyamatosan.
Belerakjuk a az összevágott jalapeñót a többi fűszerrel együtt és simára turmixoljuk.
Állandó kevergetés közben – különben köpköd – még 2-3 percig főzzük, aztán azonnal kis üvegekbe töltjük.
Az üvegeket 5 percre fejre állítjuk.

erős ildikó  – (2011. július 11. 14:23)  

Nagyon tetszik a paprikalekvárod! Az édes nekem egyáltalán nem lenne fura. A Szakácsok könyvéből rémlik valamilyen dzsem, ami talán chilis-paradicsomos, de kifejezetten édes variáció. Szerintem izgalmas lehet, de a minap lecsólekvárt is láttam valahol.
Az egy szem fügém nem érett be, inkább megfonnyadt. Szerintem még aktívabban kéne locsolni, mert a kis fa tövére egyáltalán nem vetül árnyék. Talán ez lehetett a gond, igyekszem az őszi termést jobban kiszolgálni.

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP