Újabb minimálkaja

Továbbtart az ihlethiány, így újabb minimálkaják születnek.
Egyébként jó lenne tudni, hogy az ilyesmikre van-e igény. Bár nyilván azt teszek fel a blogra, amit akarok, de azért kíváncsi lennék, mit gondolnak az olvasóim ilyen téren. Azért nem akarnék dögunalomba fulladni.

Plusz most azért nemcsak az ihlet hiányáról van szó, hanem arról is, hogy elfoglal egy pár dolog, sajnos nagyon szomorú dolgok.

ZÖDBABOS-SONKÁS GERSLI (2 személyre)

1 csésze gersli
2 csésze víz
1 ek szójaolaj
1 szelet kb. ½ cm vastag házi sonka*
4-5 szelet bármilyen maradék sonka
1 gerezd fokhagyma
1 db lila chili
só, bors
250 g zöldbab
1 kisebb marék zöld és lila bazsalikomlevél
1 ek apróra vágott metélő fokhagyma

Egy nagyobb serpenyőben felforrósítottam az olajat és ráraktam a házi sonka zsíros részét apróra vágva, pirosra sütöttem.
Közben kis kockákra vágtam a sonka húsos részét és a másik fajta sonkát is, a serpenyőbe szórtam. Hozzáadtam a finomra vágott fokhagymát és a chilit. Összepirítottam.
A gerslit folyó hideg víz alatt alaposan átmostam és a serpenyőbe raktam, pirítottam elég magas hőmérsékleten kb. 3 percig. Ezalatt a sonkával együtt igen jó kis pörzsanyagot képezett a serpenyő alján, a gersli pedig diós illatot kezdett árasztani. Ekkor felöntöttem a vízzel, felvakargattam spatulával az alját, és enyhén sóztam, szórtam rá borsot is.
Lefedve addig főztem, míg már majdnem az összes levét elfőtte, nagyjából 13 percig. Hozzáadtam a darabokra vágott zöldbabot és készre főztem az egészet, azaz, míg az össze lé eltűnt alóla.
Tálalás előtt belekevertem a metélő fokhagymát és a bazsalikomot.


*Zseniális házi sonkát szoktunk venni Kiskunlacházán. Olyan, mint nagyon-nagyon régen a remekül sikerült ún. angol szalonna. De amég annál is sokkal ízesebb. Eddig még nem sikerült kihúznom a mesterből a páclé titkát.

Turák Kinga  – (2011. június 22. 18:06)  

nos, ha lekerül a padlásról a sonka, akkor ezt majd előveszem! :)

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP