Menta

Tegnap rámkérdezett egy barátom, hogy  mit csináljon az igen nagy kedvvel burjánzó mentájával – már odáig jutott, hogy cserépben ültette be a kertbe, de nem használt, a menta csak nő. 
Első ötlet a mentaszörp volt, de miután mondta, hogy eddig koktélokba rakta, jött az igazi jó ötlet: legyen mentaszirup. Azt lehet locsolgatni mindenféle koktélokba, de igazából bármilyen desszertbe vagy teába. És hát annyira megtetszett a saját ötletem, hogy ma reggel átmentem a szomszédunkhoz nagyobb adag mentáért. Ugyan pár napja kaptam már tőle egy tővel, amit el is ültettem a kisekertbe – végre kezd füvészkertecskévé válni, ahogy terveztem eredetileg is – viszont még nem nőtt akkorára, hogy ellássa a háztartást ilyen szinten is.

MENTASZIRUP

1,5 liter víz
500 g cukor
4 nagyobb marék mentalevél
½ citrom
1 ek Crème de Menthe

A vizet a cukorral egy fazékban összekevertem, feltettem melegedni a tűzhelyre. Addig kavargattam, míg felforrt, hozzáadtam a citrom levét és a héját, majd beleszórtam a mentaleveleket. Addig főztem mérsékelt tűzön, míg nagyjából 500-600 ml lett.
Sűrű szitán leszűrtem és üvegbe töltöttem. 
A Crème de Menthe-et a színe miatt tettem bele, hogy ne olyan fáradt tealötty színe legyen. Persze az ízének is nagyon jót tett.
Hűtőben elég sokáig eláll.

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP