Mousse torta update

Úgy látszik, az update-ek korszaka van. Ez még mind hagyján lenne, de sajnos azt kell bevallanom, hogy én voltam a hülye a tortát illetően. Hogy hogy nem, a freezer még mindig azt jelenti, hogy mélyhűtő, nem pedig hűtő. Ahova én ugye raktam, aztán persze vártam hiába. És ha mindez nem lenne elég, mert jó, rendben, a receptből ki lehet felejteni dolgokat, ki lehet hagyni esetleg sorokat az elkészítésből, na de a neve is iced volt!
Foghatnám persze arra, hogy amikor nem egyedül vagyok itthon, állandó keringés van a konyhában, amikor főzök vagy sütök, meg kérdezősködés, hogy ez mi, az mi. De igazából nem lenne fair. Bár az élet sem az, szóval ráfogom.
Még az is lehet, hogy bepasszítom a fagyasztóba valahova, nem árt tudni, milyen valójában.
Így hát leírom a receptet, mert ezt a tortát tényleg érdemes megcsinálni.

FAGYOS ERDEI GYÜMÖLCSÖS MOUSSE TORTA

A piskótához:
100 g vaj
100 g cukor
1 tasak Bourbon vaníliás cukor
2 db tojás
100 g liszt
¾ tk sütőpor

A habhoz:
500 g erdei gyümölcs – mélyhűtött ribizlit és szedret használtam felesben
4 lap zselatin*
3 db tojásfehérje
140 g nádcukor
1 tk vaníliapaszta
½ tonkabab
300 ml tejszín

A sütőt előmelegítettem 180 °C-ra, egy 22 cm-es kerek tortaformát kikentem vajjal.
A piskótához a puha vajat habosra vertem a cukorral és avaníliás cukorral, majd hozzáadtam a tojásokat, azokkal is felvertem.
A lisztet összeszitáltam a sütőporral, a vajas krémhez adtam, simára kevertem. az egész masszát elsimítottam a formában.
30 percig sütöttem, aztán hagytam a formában kihűlni.
Kettévágtam keresztben – nagyon vékony tészta lesz, a kettévágáshoz feltétlenül kell az a tortavágó célszerszám, késsel nem is érdemes nekiállni.
Egy tálra raktam a piskóta tetejét a vágott felével lefelé és tortakarikát tettem köré. Az enyém nem tapad, de ha valakié igen, akkor bélelje ki folpackkal.
A habhoz a gyümölcsöt 2 ek nádcukorral felforraltam, turmixoltam, és szitán áttörtem.
Közben a zselatinlapokat beáztattam, kinyomkodtam és a még meleg gyümölcspéphez keverem a vaníliával és a reszelt tonkababbal együtt. Félretettem hűlni.
A tojásfehérjéket puha habbá vertem, majd kanalanként adagolva hozzá a maradék cukrot fényes-keményre habosítottam. Hozzáadtam a közben már kihűlt gyümölcsös keveréket és a habbá vert tejszínt. A krémet a piskótalapra önöttem, majd óvatosan ráraktam a piskóta másik felét szintén a vágott lapjával lefelé, így a tetejére a piskóta legalja került, teljesen sima felülettel.
Ezután beraktam a hűtőbe. De nem oda kell! Hanem a fagyasztóba kb. 40-60 percre.
Tálalás előtt egy kis idővel vegyük ki a tortát a fagyasztóból, szedjük le róla a tortakarikát és szórjuk meg porcukorral.

Az enyém így nézett ki fagyasztás nélkül...

*Az eredeti receptben 3 lap zselatint írnak, de az angoloknál kapható zselatinlapok kicsivel nagyobbak, mint az itthoni Dr. Oetkeres, ezért használtam négyet.

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP