1:1

Van, ami sikerül, van, ami nem.
A kalács sikerült, igazából olyan finom, hogy nem érdekel a lisztezés meg a gabonázás, ettem belőle, nem is keveset. Pedig ezt a receptet nem először használom, de még sosem sikerült ilyen jól. Nem tudom, miért, talán a más forma miatt.
Aztán a torta meg nem. Az íze jó, sőt. Az állaga? Hmm. Hát azzal vannak problémák.

HÚSVÉTI KALÁCS

500 g liszt
1 csipet só
25 g élesztő
250 ml tejszín
2 ek nádcukor
½ tk vaníliapaszta
2 db tojás
1 db tojásfehérje

A kenéshez:
1 db tojássárgája
1 ek tejszín

A tejszínt meglangyosítottam, krémesre kevertem benne az élesztőt 1 ek nádcukorral, kevés lisztet szórtam a tetejére.
Egy tálba szitáltam a lisztet a sóval. Amikor az élesztős tejszín felfutott, beleöntöttem a liszt közepében levő mélyedésbe, beleütöttem a tojásokat, hozzáadtam a tojásfehérjét, a maradék cukrot és a vaníliát. Nagyjából 10 percig dagasztottam, míg teljesen sima és hólyagos lett a tészta.
Megliszteztem a felületét, letakartam és hagytam meleg helyen kelni 1½ órát.
Egy tepsire sütőpapírt tettem.
Deszkára borítottam a tésztát, átdögönyöztem, majd kettévágtam.
Az egyik fél tésztát szintén elfeleztem, az egyikből kis cipót formáztam, a tepsire raktam. A másik feléből 3 db hosszú hurkát formáztam és megfontam, majd ezt a fonatot a cipó köré raktam, a végeit aláhajtottam.
A másik feléből csináltam még egy ugyanilyet.
A tojássárgáját elhabartam a tejszínnel és megkentem a kalácsok tetjét, hagytam 30 percig pihenni. Ezután újra megkentem a maradék tojássárgájával.
Bekapcsoltam a sütőt 190 °C-ra és azonnal betettem a kalácsokat a hideg sütőbe. 45 percig sütöttem, míg szép piros lett a teteje és az alja tompa hangot adott, amikor megkopogtattam.
Kivettem a sütőből, letakartam tiszta konyharuhával és úgy hagytam kihűlni.
És ez lenne a torta:


A recept szokás szerint a GoodFoodról van, plusz tonkabab és vanília a krémben. Nem bírom nem használni a tonkababot, függő lettem. Haláli, hogy minden piros bogyós gyümölcsöt megvadít. Nem fanyarabbá teszi, hanem vadítja. Mintha tényleg valami tök ismeretlen vadon termő gyümölcsöt fedeznék fel.
Szóval nem tudom, mi volt a probléma, de a krém nem lett mousse. És ettől csak kanállal lehet megenni a cuccot. A tortakarikát nem lehet levenni, mert akkor az egész szétpunnyad. De egyébként meg marha finom, úgyhogy ki fogom dolgozni a használható rcepetet.
Ha valakit érdekel, a fenti linken angolul megtalálja a receptet. De én nem adnám közre magyarul, mert megbízhatatlannak tartom. Amin egyébként nagyon csodálkozom, mert ezen az oldalon eddig még ilyen nem működőt nem találtam soha, ezért sem gyanakodtam.

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP