Fürdőgolyók csokoládéból

Beindítottam a gasztroajándékok gyártását. Az az igazság, hogy mostmár elég sokan ilyesmit várnak tőlem ajándékba. Aminek én alapvetően örülök, mert úgy érzem, így nagyon könnyű dolgom van, nincs olyan, aki ne örülne egy trüffelnek, egy finom lekvárnak vagy egy chutney-nak
Ma találtam egy zseniális likőrreceptet, de sajnos az almapálinka elfogyott, vodka meg éppen nem volt itthon, de egyszer tuti megcsinálom.
(Annyira elegem van a nyomtatóból, csak akkor nem működik a dög, amikor kéne. Találtam nagyon helyes címkéket, direkt ilyen ajándékra valókat, erre már megint pont nincs elég festék.)

Ma főztem narancslekvárt. Annyi változtatással, hogy miután nem voltam hajlandó 5 órát főzikélni, raktam bele a végén 75 g pektint, a metódus egyébként ugyanaz. Ami különben szerintem direkt jót tett neki, mert így nem karamellizálódott a cukor a hosszú főzés során, sokkal frissebb az íze. A narancs is éppen megfelelő volt, nem túl édes, jó lédús darabok voltak és a héjuk sem volt vastag.
Aztán készítettem kétféle csokoládé „fürdőgolyót”. Nem mi fogunk tejben-vajban-csokiban fürdeni, hanem a golyók a forró tejben. Ugyanis a koncepció az, hogy ezekből a golyókból könnyedén lehessen forró csokit készíteni: 150-200 ml forró tej, beledobunk egy golyóbist és csak kavargatni kelljen...

CHILIS-VANÍLIÁS CSOKOLÁDÉ „FÜRDŐGOLYÓ”

150 ml tejszín
200 g étcsokoládé
1 tk vaníliapaszta
4 ek cukor
¹⁄₈ tk őrölt chili
3-4 ek porcukor

A tejszínt forráspontig hevítettem kevergetve a cukorral és a vaníliával, majd lehúztam a tűzről. A csokoládét apróra törtem és a meleg tejszínbe kevertem a chilivel együtt, majd addig kevergettem, míg szép fényes és sűrű, sima krém lett belőle.
Beraktam a hűtőbe 3 órára. Mielőtt a golyókat elkezdtem volna megcsinálni, beraktam 20 percre a mélyhűtőbe, mert elég képlékeny volt a massza, nem lett volna olyan könnyű vele dolgozni.
A csokoládékrémből teáskanállal szaggattam ki az adagokat, belehempergettem a tányérra kiszórt porcukorba és a két tenyerem között golyóvá formáltam.
NARANCSOS CSOKOLÁDÉ „FÜRDŐGOLYÓ”

150 ml tejszín
200 g étcsokoládé
1 db narancs reszelt héja
4 ek cukor
3-4 ek porcukor

A tejszínt szintén forráspontig hevítettem a belereszelt narancshéjjal. A csokoládét apróra törtem és egy kisebb tálba raktam. Majd rászűrtem a meleg tejszínt – a reszelt narancshéj már megtette a dolgát, a krémbe nem kell. Kevergettem, míg sima krém lett belőle.
A többi ugyanaz, mint a fentinél. A kinézetük is.
Tárolni a hűtőben kell, ha hosszabb ideig szeretnénk, akkor a mélyhűtőben érdemes.


A chilis-vaníliásat aztán rögtön ki is próbáltam, mennyire működik az ötlet. Ugyanis az edényből nem lehet kivakargatni az összes krémet – a narancsos edényke kitisztogatására volt másik jelentkező. Ő nem bajlódott tejjel meg ilyenek...
Tehát öntöttem az edénybe tejet és felmelegítettem. Aztán felhabosítottam, úgy öntöttem csészébe. Aztán szórtam rá pár mini marshmallow-t. Meg csokoládéforgácsot.
Hát, működik. Méghozzá remekül. A chili éppen csak annyira érezhető, hogy a végén egy kicsit melegít.

GasztroRéka  – (2010. december 11. 23:01)  

Húúú! Amikor itt megláttam a címet, rosszul lettem. Úgy gondoltam, hogy ezt inni kell, de megnyugodtam...
Nagyon-nagyon köszönöm a szép ajándékokat!

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP