Rozmaringos almás-diós pite

Tegnap sikerült egy végletesen nem fotogén, de annál finomabb sütit sütni.

ROZMARINGOS ALMÁS-DIÓS PITE

A pitetésztához:
250 g finomliszt
175 g vaj
1 db tojás
1 ek nádcukor
½ ek víz

A töltelékhez:
6 db nagyobb alma
2 marék dió
¼ csésze juharszirup
½ tk őrölt fahéj
2½ ek búzadara
½ csésze nádcukor
1 tk rozmaringlevél

A tésztához robotgépben morzsásra forgattam a kis kockákra vágott nagyon hideg vajat a lisztettel, a cukorral és a tojással. A morzsát kiborítottam egy gyúródeszkára, hozzáadtam a vizet és sima tésztává gyúrtam. Kerekre nyújtottam és egy piteformába fektettem. Beraktam a hűtőbe, míg elkészítettem a tölteléket.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítettem.
Az almákat meghámoztam és durvára reszeltem, majd finoman kinyomkodtam a levét (amit a naspolyamustárhoz használtam fel).
A diót durvára vágtam és az almához adtam a fahéjjal, a juharsziruppal és a darával együtt, simára kevertem.
A piteformát a tésztával kivettem a hűtőből, belesimítottam az almás-diós tölteléket. A finomra vágott rozmaringot összekevertem a cukorral és megszórtam vele a sütemény tetejét.
50 percig sütöttem az előmelegített sütőben, míg a sütemény széle aranybarna és ropogós lett.
Langyosan kardamomos vaníliafagylalttal elég jó volt. Ezt a fagyit rém egyszerű elkészíteni: jó minőségű vaníliafagyit kissé engedjünk ki – még ne olvadozzon, csak legyen képlékeny –, majd keverjünk bele őrölt kardamomot.


Ezt a pitét én most egy nagyobb formában sütöttem meg, de ha szépen akarjuk tálalni, akkor érdemes ilyen kis formákban személyenkénti adagokat készíteni.

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP