A gránátalmáról

Annak idején a telkünkön volt egy kis gránátalma bokrunk, kibírta teleket, szépen virágzott és még picike terméseket is hozott, egy baja volt, hogy dísznövény volt és a termését nem tudtuk megenni.
Az egyik barátnőm édesanyjának a kertjében viszont nő gyönyörű és termő gránátalmafa, azt hiszem, abból fogok kérni ágat, hogy gyökereztethessek és legyen itthon saját. Növénynek is gyönyörű, nem beszélve a terméséről.
A gránátalmamagok friss íze semmihez sem hasonlítható. Szeretem a kifacsart levét, vagy csak úgy kieszegetni a félbevágott gyümölcsből a magjait.
Számos kutatás bizonyítja jótékony hatását. A gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot és leggazdagabb forrása az ellagsavnak nevezett természetes anyag.
A szakemberek elsősorban érelmeszesedés és magas vérnyomás megelőzésére ajánlják. A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében. Kutatások kimutatták azt is, hogy 20%-kal képes csökkenteni a szervezet LDL (káros koleszterin) szintjét.

Mi más lehetett volna a főszereplő a tegnapi fogásokban, mint Aphrodité mítikus gyümölcse, a gránátalma.
Ez a gyümölcs a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe. A mítosz szerint a szerelem görög istennőjét, Aphrodité a tengerből kilépő szépség lába nyomán csodálatos növények többek között a gránátalma sarjadt. Ezek voltak az ókori hellének legkedveltebb vágykeltői.
A gránátalmát többek között a termékenység szimbólumának is tekintik, a sok, szám szerint 613 magja miatt. Hazájában, Görögországban még mindig a lét és megsemmisülés, a termékenység jelképe.

Őszintén szólva éppen nem azzal foglalkoztam, hogy rettentő egészségeset együnk, hanem inkább az ízek és a színek érdekeltek.
A céklának és a gránátalmának külön-külön is szemvidító és szívderítő színe van. Nem még, ha együtt vannak egy asztalon. A gránátalmaszirup jól lazítja a cékla édes és kissé földes ízét, könnyíti a rostosságát.

TEJSZÍNBEN SÜLT CSIRKEMELL GRÁNÁTALMÁS CÉKLÁVAL

A csirkéhez:
3 db csirkemell
só, bors
100 ml tejszín
100 g bacon

A céklához:
1½ kg cékla
2 fej lilahagyma
5 gerezd fokhagyma
1½ tk durva só
frissen őrölt bors
1½ ek gránátalmaszirup
2-3 ek olívaolaj
½ tk kakukkfű
½ tk oregánó

Egy tepsire nagyobb darab alufóliát raktam, a sütőt előmelegítettem 200 °C-ra.
A céklát mosás és hámozás után kisebb cikkekre vágtam, a fóliára raktam. Rászórtam a megtisztított és cikkekre vágott hagymát és a fokhagymagerezdeket.
Meglocsoltam az olajjal, rácsorgattam a szirupot. Megsóztam, tekertem rá borsot, meghintettem a kakukkfűvel és az oregánóval. A fóliából batyut formáltam, hogy a saját gőzében sülhessen a cékla 80 percet.
Az utolsó 40 percben beraktam a húst is: egy tűzálló tálba raktam egymás mellé a kissé kiklopfolt húsdarabokat, sóztam és borsoztam, meglocsoltam a tejszínnel és a tetejére szórtam a csíkokra vágott bacont.
Tálaláskor szórtam rá pár gránátalmamagot.

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP