Bodzapezsgő és kérdés

Kérdésem van azokhoz a kedves olvasóimhoz, akik már maguk is elkészítették a bodzapezsgőt Hugh útmutatásai alapján.
Először is a megadott linken jóval kevesebb cukorral szerepel a recept, mint a River Cottage honlapján. Én a River Cottage-on szereplő recept alapján jártam el.

Még van elvétve bodzavirág a bokrokon, egyébként már lassan kékül a bogyója.

BODZAPEZSGŐ

50-55 db bodzavirág
2 kg cukor
4 liter forrásban levő víz
2 ek bodzás fehérborecet
2 db citrom
1-2 csipet szárított élesztő


Egy jó nagy fazékban a forrásban levő vízben elkevertem a cukrot, míg feloldódott. Belekevertem a citrom kifacsart levét, kiegészítettem a folyadékot 6 literre. Beledobtam a citromokat és hozzákevertem az ecetet és az élesztőt. Beledobtam a virágokat, megkevertem. Egy tiszta konyharuhával letakartam és beraktam a kamrába. Két nap múlva ellenőriztem, már barnult a teteje, innen tudtam, hogy jó úton haladunk.
Négy nap múlva leszűrtem és csatos üvegekbe töltöttem (a csatos üveg vásárlása miatt majdnem agyonvert egyébként a jégeső), beraktam a hűtőbe 10 napra.
És most jönne a kérdésem, volt-e valaki, akinek sikerült úgy felbontania egy ilyen üveget, hogy ne kelljen utána megfürdeni és átöltözni valamint konyhát takarítani és étkezőasztalt mosni. Ugyanis olyan szinten spriccel és fut ki az üvegből, hogy nincs az a villámkezű konyhatündér, aki pohárba tudná tölteni az egyébként igen finom nedűt balesetek nélkül.
Mostmár egyébként csak a kertben bontjuk ki. És szerintem nagyon jót tesz neki sokkal több érés a hűtőben. Legközelebb jóval kevesebb cukorral fogom kipróbálni, bár ahogy telik az idő, egyre kevésbé édes.

Azt hiszem, rájöttem, miért csak zárt palackokat örökít meg mindenki...

Névtelen –   – (2010. június 24. 16:16)  

Szia!
Én is elkészítettem. Lett 6 üveggel, pont olyan Ikea-s mint a Tiéd.
A tapasztalataim pontosan ugyanazok mint Neked. Ügyesen kell kinyitni, mint a pezsgőt, szépen kiengedni egy picit, majd ha a hab ülepedett, akkor megint engedni. Nekem egy felnyitás 3-4 percig tart a kertben:). Így nekem nem fut ki és tele van bubival.
Nekem is túl édes lett és ugyanolyan opálos mint a Tiéd. Azt tervezem, hogy 2 üveggel elkezdek kísérletezni és átszűröm őket, majd újra lezárom és hagyom, hogy a maradék cukor újra ethanollá és szén-dioxiddá váljon. Így talán gyorsabb lesz a folyamat. Elvégre a bort is át szoktuk fejteni!

Makka  – (2010. június 24. 16:26)  

Akkor te sokkal ügyesebb vagy, mint én, mert minden üveg felbontása eddig ilyen mizériával járt.:)
Pedig pezsgőt tudok bontani.:))
Mindenesetre megnyugtattál, hogy nem én vagyok végletesen béna.

Én is el akartam rakni két üveggel!:)) De én abból indultam ki, hogy a pezsgőket is palackban érlelik, csak hagynám állni.

Turák Kinga  – (2011. május 24. 17:12)  

annak idején úgy 3-4 éve mikor készítettem ilyet, akkor olyan szépen arcul csapott, h az nem is igaz! Azóta már óvatos vagyok a kísérletezéseimmel! :)

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP