Kékek, lilák

Nemrég keseregtem, hogy lemaradtam az ibolyázásról, viszont tegnapelőtt, ha kicsiben is, de megvalósult az ibolya projekt. Átmentem a szomszédhoz, hogy meglocsoljak pár növényt és a kert tele volt ibolyával. Szedtem egy kis kosárral, mert végül csak szirupot szerettem volna készíteni anyu születésnapi tortájához.IBOLYASZIRUP

1½ csésze ibolya
150 ml víz
3 ek cukor
1 tk citromsav

  A virágokat szerencsére nem kellett leöblíteni sem, mert a szomszédomnak biokertje van, csak a harmatot kellett kicsit lerázogatni róluk, porosak sem voltak.
  Tehát a virágokat leszedtem a szárról, közben a vizet a cukorral és a citromsavval felforraltam. Addig forraltam, míg kissé besűrűsödött. Ezután beleraktam az ibolyát, forraltam 2-3 percig, majd lefedve hagytam állni jó ½ órát. Ezután kinyomkodtam a virágok festékanyagát egy szűrőben, ismét felforraltam a gyönyörű lilás színű folyadékot és kis üvegbe töltöttem.


  Anyunak meg egy könnyű joghurtos tortát készítettem. Sajnos fotót nem tudtam csinálni róla, ugyanis már csak este vágtuk fel, olyankor pedig a konyhában egyszerűen nem lehet olyan világítást produkálni, hogy jó képek készülhessenek. Pedig ritkán sikerül ilyen dekoratív és látványos tortát rittyenteni.

  JOHGURTOS-ÁFONYÁS TORTA IBOLYASZIRUPPAL

  A piskótához:
  6 db tojás
  150 g cukor
  1 tasak Bourbon vaníliás cukor
  1 csipet só
  3 ek rum
  6 ek forró víz
  150 g liszt
  30 g keményítő
  2 tk sütőpor

  A krémhez:
  450 g jughurt
  4-5 ek porcukor
  1 tasak Bourbon vaníliás cukor
  2 tasak Dr. Oetker Gelatine Fix
  400 g tejszín
  250 g kékáfonya

    A piskótához a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval, a rummal és a forró vízzel sűrű világossárga krémmé vertem habverővel. A lisztet összekevertem a keményítővel és a sütőporral, majd a krémbe szitáltam, a habverővel kevertem el csomómentesre.
    A sütőt 175 °C-ra melegítettem elő, és egy kerek, 26 cm ∅ kapcsos tortaformába öntve a masszát 30 perc alatt készre sütöttem. A formában hagytam teljesen kihűlni.
    A krémhez a joghurtot elkevertem a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadtam a zselatint – nem kell vízbe kevergetni, forralgatni, mehet rögtön a krémbe hidegen – és habverővel simára kevertem.
    A tejszínt nem túl kemény habbá vertem, a krémhez adtam.
    A tortaalapot egy tálra raktam, két lappá vágtam. Az alsó köré tortakarikát tettem, rákentem a krém felénél kicsivel többet, arra szórtam az áfonyát. Rátettem a másik tortalapot, óvatosan lenyomkodtam. Majd következett a krém többi része.
    A tetején kis mélyedéseket csináltam kanál hátával, a hűtőbe raktam 2 órára. Tálalás előtt leszedtem róla a tortakarikát, a  mélyedésekbe csorgattam keveset az ibolyaszirupból és ibolyákkal díszítettem.

    szepyke  – (2010. április 24. 10:01)  

    Pedig úgy megnéztem volna a tortát, mert ezek a képek is mesések!:)

    Judith  – (2010. április 27. 5:31)  

    Hat az a torta valami fenseges lehetett a leiras alapjan. Kar, hogy nem keszult fenykep rola :(

    Boldog szulinapot Anyukadnak, igy utolag is!

    Makka  – (2010. április 27. 9:09)  

    Köszönöm szépen a nevében is!:)

    Megjegyzés küldése

    Related Posts with Thumbnails
    Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

      © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

    Back to TOP