A pingpongozás eredménye egy újabb pogácsa

A tegnapi erős elhatározást, miszerint piacra megyek jó korán, keresztülhúzta a lassan 25-30 cm-es hó. Bár én felajánlottam, hogy ellapátolom a garázs előtti részről a havat, és mehetünk, de aztán jó 2 órás séta lett a vége, mert elmentünk az utca végén levő kis közértbe, bedobtuk a csomagot, majd továbbmentünk sétálni.
Minden gyönyörű, de azért már jóból is megárt a sok, már ami a lapátolást illeti.Délelőtt 10 körül.

Azt hiszem, szellemet szabadítottam ki a palackból a múltkori pogácsával. Igaz, ma reggel elég rutintalanul tettem fel a kérdést, hogy akarnak-e a népek olyasmit újból. Nyilván „igen” volt a válasz. Már látom magam, ahogy minden hétvégén pogácsát gyártok, és ha véletlenül nem, akkor kitör a forradalom.
Nagy sikere volt múlt héten is, érdekes módon először mindenkinek meggyőződése volt, hogy tepertőset eszik. Pedig messziről sem látott töpörtyűt.
Sajnos vége van a maradékos VKF-nek, pedig a pogácsák nagyon jó maradékhasznosító készítmények, ahogy a mai is. Volt itthon ilyen sajt meg olyan sajt, kevés füstölt comb...
Napmátkával a párja szerint pingpongozunk receptügyileg. Valóban rengeteg inspirációt merítek a blogjából. És egy srófra is jár az agyunk, mert mielőtt olvastam volna a legújabb remekét pogácsa fronton, én is elhatároztam, hogy húsfélét is rakok a maiba.
Egyébként pont azon gondolkodtam, hogyha ilyen fordulatokat vesz az időjárás, akkor jobb lesz berendezkedni arra, hogy szélesíteni kell az alapvető élelmiszerek listáját, ha belepi a házat a hó, legyen mit enni. Merthogy a hó továbbra is rettentő sűrűn esik. Most hallottam, hogy Ferihegyet lezárták, nincs repkedés, a III. kerületben rendkívüli állapot van.
Itt meg eszméletlen finom illat, ahogy sülnek a pogácsák.

„OLASZ” POGÁCSA

550 g finomliszt
300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g őrölt mandula
2 tasak Dr. Oetker szárított élesztő
300 g vaj
350 ml tejföl
120 g gorgonzola piccante
80 g reszelt parmezán
150 g reszelt gouda
100 g darált füstölt sertéscomb
3 db kisebb tojás
1 tk szárított oregánó
1 tk szárított bazsalikom
1 tk füstölt csípős paprika
¼ szerecsendió reszelve
2 tk só

A kenéshez: 
1 db tojás
1 ek tejföl

   Egy jó nagy gyúródeszkára szórtam a liszteket, a mandulát, az élesztőt, a sót, a fűszereket, a darált húst, a reszelt sajtokat, a kis kockákra vágott gorgonzolát és hideg vajat, majd mélyedést csináltam a közepébe, oda ütöttem a tojásokat és öntöttem a tejfölt. Addig gyúrtam-gyötörtem, míg jól formálható, egynemű, sima tészta lett a végeredmény. Enyhén megliszteztem a deszkát, és a tésztát nagyjából 1 cm vastagra nyújtottam, hajtogattam, hagytam 30 percet pihenni. A hajtogatást és a pihentetést kétszer megismételtem, majd az utolsó nyújtáskor már kb. 2 cm vastagra nyújtottam, sűrűn bevagdostam a tészta tetejét, hogy majd jó ropogósra süljenek a pogácsák. Kicsit nagyobb pogácsákat szaggattam, mint a múltkori alkalommal, mert oldalsó irányba nem nőnek akkorát, mint amire számítottam. Megkentem a tetejüket a tejföllel elkevert tojással, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15-18 perc alatt szép pirosra sütöttem.

   JD  – (2010. január 30. 20:29)  

   Nagyon guszta, gyönyörű! Gratulálok!

   szepyke  – (2010. január 30. 21:57)  

   Nagyon szép lett!:)
   És a hóóóóóó is gyönyörűűűűű!:)

   Makka  – (2010. január 31. 9:39)  

   Köszönöm mindkettőtöknek! Azt is, hogy benéztetek.:)

   napmátka  – (2010. január 31. 14:26)  

   Szia!
   Nálunk épp pogácsaszünet van, vagyis az az állapot, amikor már elfogyott az előző és még nem sütöttem újat. Ezért (is!) irigykedve szemléljük az olasz pogácsáidat, s próbáljuk ideképzelni telepatikus úton az asztalunkra. Párom már feltette a kérdést, hogy ugye mikor lesz megint, gyakorlatilag az ember (némber) folyamatosan gyárthatná, alvás nélkül.
   Tényleg remek hulladékelnyelők, bocsánat!, akarom mondani maradékhasznosítók a pogácsák, s ezért az embernek nem is kell túlzottan törnie a fejét, hogy mi kerüljön bele (az alapokon túl), csak bedugja a fejét a hűtőbe.
   A gizgaz blogos madarak tényleg gyönyörűek, épp most jártam arra. És ez a hó is gyönyörű, meg a csend, ami vele jár (ilyenkor nem hallatszik fel a Tétényi út állandó zaja), de azért sajnálom azokat, akiknek minden nap közlekedniük kell ilyenkor, s persze már a lapátolás sem az az élmény, mint az első hóeséskor:)

   Megjegyzés küldése

   Related Posts with Thumbnails
   Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

     © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

   Back to TOP