Halak tegnap este

Tudom, hogy még kevésbé leszek népszerű, de azért most szívesen kiosztanék mindenkinek egy fenékbebillentést, aki nyekergett a hidegen. Tessék, itt a „jó” idő, lehet élvezni! Vígan tenyészik mindenféle vírus és baktérium, galoppíroznak a férgek és a hernyók, majd aztán jövőre nyáron szintén csak a sírás-rívás, ha a gyümölcsöket meg a zöldségeket felzabálják nagy kedvvel.
Szerintem egyszerűen undorító ez a „tavasz”, bleeh. Azért lássuk be és vegyük észre, tél van, a mínuszok a normálisak. (És nem, ne érezze senki igazolva a globális felmelegedés emberi tényezőjét mint szempontot, amitől szintén epeömlést kapok egyébként.)
A mostani meleggel mindenestre dupla munkára kényszerültem, ugyanis tök át kell rendezni a hűtő(ke)t, hogy beférjen a dermedni rendelt születésnapi torta. Nem tudom kirakni a teraszra, ahogy azt ebben az évszakban igenis kéne.

Na jó, a kirohanás után következzen a poszt igazi témája, a két halas recept tegnapról. Mint már említettem, karácsonykor a legtöbbször pisztrángot készítek, igen jól variálható hal, ahogy a pangasius is, amelyből a másik halétel készült.
A köret mindkettőnél vajas-petrezselymes párolt rizs volt. • KÉKSAJTTAL SÜLT PISZTRÁNG (4 személyre)

 • 4 db pisztráng* 
 • 8 szelet bacon
 • 4 szelet kéksajt
 • 1 gerezd fokhagyma
 • 50 g vaj
 • só**, bors

  A pisztrángokat sóztam és borsoztam kívül-belül. A fokhagymát tisztítás után vékony szeletekre vágtam. A sajtot olyan darabokra vágtam, amelyek belefértek a halak hasüregébe, pár szelet fokhagymát is tettem mindegyikbe. Egy tűzálló tál aljára fektettem 4 szelet bacont, kis darabokra vágott vajat is tettem bele, erre a halakat, majd mindegyik halra is raktam egy-egy baconszeletet és a maradék vajat elmorzsolva.
  190 °C-on sütöttem 45 percet, míg a hal bőre és a bacon ropogós nem lett.

  *A pisztrángokat tisztítva veszem, így azzal nem kell bajlódni. Kb. olyan 22-25 cm-es halakat számítsunk egy személyre.
  ** A sózásnál figyelembe kell venni a bacon és a sajt sósságát is.
  NARANCSOS-GYÖMBÉRES PANGASIUS (4 személyre)


  4 db pangasiusfilé
  1 ek vaj
  2 ek szőlőmagolaj
  3 cm gyömbér
  80-100 g fenyőmag
  1 db narancs
  1 csipet chili
  1 csipet fahéj
  só, bors
   Egy serpenyőben felforrósítottam a vajat és az olajat. Közben a halfiléket besóztam és borsoztam. Majd mindkét oldalukat pirosra sütöttem.
   Közben a gyömbért meghámoztam és nagyon vékonyan felcsíkoztam.
   Ahogy a halak második oldala is pirosra sült, rászórtam a gyömbért és a fenyőmagot, hagytam azokat  is megpirulni. Ezután ráreszeltem a narancs héját, ráfacsartam a levét, beleraktam a chilit és a fahéjat. Óvatosan, hogy a hal ne törjön össze, megrázogattam a serpenyőt, kicsit faspatulával is kevergettem, hogy a fűszerekből és a narancsléből mindenhova jusson. 1-2 perc forralás után tálalható volt.

   KennyT  – (2009. december 25. 18:57)  

   Makka, boldog karácsonyt kivánok!

   Makka  – (2009. december 26. 10:30)  

   Köszönöm, Kenny, neked is szép ünnepeket kívánok!

   szepyke  – (2009. december 26. 10:47)  

   Gondoltam rád ebben a hírtelen jött tavaszban. Nekem olyan fejfájásom van napok óta, hogy legszívesebben aludnék egész nap.. Remélem, hogy Te jól vagy. Békés karácsonyt, kellemes ünnepeket a továbbiaknban is!

   Makka  – (2009. december 26. 10:55)  

   Jaj, szegény! Aztán most meg egész biztos nem tudsz lepihenni, gondolom.:(
   Én valahogy megúsztam a fejfájást, bár nekem van rá újabban módszerem.

   napmátka  – (2009. december 26. 18:23)  

   Tartom a hátsó felem a billentésre! (Én tudom, hogy kell a tél, csak hát kicsit sem tesz jót a villanyszámlának, meg az autónak, meg a közlekedésnek, és gyakran fázom is. Van más is, de hirtelen ennyi jut szembe:)

   Makka  – (2009. december 26. 18:30)  

   :-DD
   Azért nem kell mindent szó szerint venni ám!:)
   Igazából tegnap csak azért hisztiztem be, mert egy csomót kellett pakolnom a hűtőkben, hogy beférjen a torta, ahelyett, hogy simán csak kitehettem volna a teraszra.:))
   És egyébként abban teljesen igazad van, hogy a pénztárcának rendkívül rosszat tesz.
   A fázást jól viselem, igaz, olyan meggondolásból, hogy jól fogyaszt.:)

   Megjegyzés küldése

   Related Posts with Thumbnails
   Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

     © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

   Back to TOP