Chili és sütőtök

A mások órája
Vedd tudomásul.
Tartsd tiszteletben. Ne hidd
el, amit mutat.

Házassági emlék-mű
van, mikor tisztább
eltörni egy tányért, mint
elmosogatni.
(Fodor Ákos)

Igaza van Hugh-nak abban, hogy azért nagyon jók az ősszel fellelhető zöldségek, mert magukba zárták a nyár minden színét és napsugarát. A sütőtökre ez szerintem különösen igaz, gyönyörű meleg sárga színe van. És ha még egy kis jajpiros chilivel is társítjuk, a chili ereje még jobban előhozza a sütőtök édeskés ízét, minden melegségét.


PARMEZÁNOS-FŰSZERES SÜTŐTÖKKRÉMLEVES

1 kg sütőtök – tisztán mérve
30 g vaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 l zöldségalaplé
¼ tk fahéj
¼ tk szerecsendió
1-2 csipet őrölt chili
80-100 g parmezán
1 piros chili
  A parmezánt lereszeltem, a kemény szélét félretettem.
  A vajat felolvasztottam egy nagyobb lábosban, megpároltam benne a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
  Közben meghámoztam a sütőtököt, kimagoztam (a magokból egy jó adagot alaposan lemostam, kiszárítottam és eltettem jövőre, elültetem majd a kertben), kisebb darabokra vágtam és a megpárolódott hagymára raktam. Sóztam, borsoztam, rászórtam a fahéjat és a chilit, a szerecsendiót ráreszeltem. Így pároltam párszor megkeverve, míg kiengedte a levét. Ekkor beleraktam a sajt kemény szélét, ráöntöttem az alaplevet, felforraltam. A lábosra fedőt raktam és alacsony hőmérsékleten főztem a levest ½ óráig – a sütőtök nyilván hamarabb is megpuhul, de a sajt miatt kell ennyi idő.
  Ezután simára turmixoltam, forrón tálaltam a tetejére apróra vágott chilit szórván.  Egyéb sütőtökkrémleves receptek:

  napmátka  – (2009. november 4. 23:17)  

  Ősszel-télen nincs jobb a fűszeres leveseknél. Az ember szinte nem is kíván utána semmit. Ez a változatod is nagyon tetszik, kicsit le vagyok lassulva, de csakazértis kipróbálom valamelyik sütőtökös levesed.

  Megjegyzés küldése

  Related Posts with Thumbnails
  Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

    © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

  Back to TOP