Utolsó befőzés és rétesek

Az év – szerintem – utolsó befőzését rendzetük anyuval valamelyik nap, ugyanis kaptunk megint egy jókora szatyor birsalmát. Meg akartam menteni pár darabot egy csirkés-krumplis ételhez, de mindig valami más ötlet volt ebédekre, így inkább felhasználtuk az összeset, ne romoljon. Az a baj a birsalmával, hogy bár kívül gyönyörű egészségesnek és makulátlannak látszik, azért a legtöbbször ott vannak a kis alattomos fúrások benne.

BIRSALMABEFŐTT

2½ kg birsalma – tisztán mérve
3 l víz
2½ csésze cukor
½ tasak Knorr befőtt tartósító
1½ tk citromsav
1 tasak Bourbon vaníliás cukor
5 db szegfűszeg
5 ek konyak

  A birsalmát alapos kefés mosás után felvágtuk, kimagoztuk. Én, mondjuk, nem akartam meghámozni, de anyu ragaszkodott hozzá.
  A tartósítót elkevertem a cukorral, a vízbe kevertem a  vaníliás cukorral és a szegfűszeggel együtt, majd feltettem forralni. Amikor felforrt, adagonként beleraktam a birsalmát, forraltam 1-2 percig, a gyümölcsöt szűrőkanállal az előkészített üvegekbe raktam. Ezután mindegyik üvegbe öntöttem 1 ek konyakot és a gyümölcsökre mertem a még forrásban levő szirupot.

  Rétest is azért csináltam, hogy nehogy már csak befőtt legyen a birsalmából. De persze egyféle rétest az ember nem készít.

  RÉTES

  8 db réteslap
  3-4 ek olvasztott vaj

  Meggyes-mákos töltelék
  200 g kimagozott meggy
  5-6 ek darált mák
  3 ek nádcukor
  ½ tasak Bourbon vaníliás cukor
  ¼ tk őrölt fahéj

  Túrós töltelék
  250 g túró
  1 db tojás
  ½ tasak Bourbon vaníliás cukor
  3 ek nádcukor
  1 ek babapiskóta morzsa

  Alma-birsalma töltelék
  2 db alma
  1 db birsalma
  4 ek nádcukor
  5 ek babapiskóta morzsa
  1 tasak Bourbon vaníliás cukor
  ½ tk őrölt fahéj
  1 csipet őrölt szegfűszeg
      Egy benedvesített tiszta konyharuhára fektettem egy réteslapot, megkentem vajjal. Erre raktam egy másik réteslapot, azt is megkentem vajjal. Így 4 db rétesem lett, kettő almás.
      Az almát megmostam, meghámoztam és durvára reszeltem. A birsalmát mosás és magozás után hámozatlanul reszeltem durvára. Az almareszeléket kicsit kinyomkodtam, a visszamaradt levet megittam.
      A kinyomkodott almareszeléket összekevertem a többi hozzávalóval, és az előkészített réteslapra kanalaztam a réteslap hosszanti oldalára. A konyharuha segítségével feltekertem, és sütőpapírral bélelt tepsire fektettem.
      A többi tölteléket csak össze kellett keverni, és az előkészített dupla réteslapokba tölteni.
      Amikor mind a négy rúd készen volt, a tetejüket megkentem vajjal és 150 °C-os légkeveréses sütőben pirosra sütöttem kb. 35-40 perc alatt.
      Még forrón megszórtam porcukorral.

      napmátka  – (2009. október 20. 15:01)  

      Nálad is rétes? Most látom csak...miért is nem jártam most Felétek...:(

      Makka  – (2009. október 20. 15:12)  

      Pedig jó lenne megint találkozni...:)

      lorien  – (2009. október 20. 17:39)  

      A birspuculásnál mindig a Man in black jut eszembe, gyáva kukacok vagyunk :)

      Azt hiszem a legközelebbi rétesem birsalmás-mákos lesz, úgy érzem ízben van egy csatlakozási pontja a kettőnek, kíváncsi leszek, mi sül ki belőle.

      Makka  – (2009. október 20. 17:50)  

      Most is sikerült eldobnom egy darabot azzal, hogy "fúúúúj, ott mozog!".:))
      Egészen biztosan jó lesz a mákos-birsalmás. Számomra sokkal több közük van egymáshoz, mint a birsalmás-valamilyen diófélésnek. Van a birsalmában valami egészen érdekes mézes íz, amit már túl nehézzé tesz egy diós társítás, a mákos meg nem.

      Ízlésszindróma  – (2009. október 20. 18:47)  

      Tyű, de szép rétesek, nyámmm:)

      lorien  – (2009. október 21. 9:59)  

      Egyszre már megkíséreltem a birs és a dió házasítását rétesben. Részben technológiai, részben ízharmóniai problémák miatt nem voltam vele elégedett, bár szerintem azt is fel lehetne javítani egészen jóra, de a birs-mák párosításban sokkal több lehetőséget látok.

      Megjegyzés küldése

      Related Posts with Thumbnails
      Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

        © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

      Back to TOP