Pangasius, avagy ijesztőbb nevén cápaharcsa

Nagyon szeretem a halakat meg az összes tengeri herkentyűt, de a halak közül inkább a ragadozókat kedvelem. A többiről mindig az a kép él bennem, hogy az üledékben turkálnak, amiben ugye minden van. Nem mintha a táplálékláncba ne kerülne bele az, amit a turkálósok megesznek, de akkor is, valahogy mégsem érzem annyira közvetlennek a kapcsolatot. Jó, tudom, hogy ez egy illúzió. Viszont érdekes módon a rákok esetében nem zavar az ízeltlábú és nagymértékben dögevő mivoltuk. Sőt, ha már itt tartunk, csigát is szívesen eszem, igaz, eddig nem készítettem soha. Lehet, hogy akkor azért átgondolnám, nem tudom. Mindegy, a halak is furcsa állatok szerintem, élve nem szívesen fogdosom egyiket sem, nehezen kiszámítható az ugrándozásuk.
Különben most szembesültem a ténnyel a BBC Amazon Abyss című filmjéből, hogy az Amazonasban él egy cápafajta, amely fával táplálkozik.

A cápaharcsa (Pangasius hypophthalmus) a harcsafélék családjába tartozik és Délkelet-Ázsiából származik. Szeretem a fehér, tömör, rugalmas húsát.
Az üzletekben kapható általában fagyasztott állapotban levő hal nagy részben vietnámi tógazdaságokból kerül hozzánk, mostanában igen divatos hal lett. Elevenszülő, élő kishalakkal táplálkozik, viszont érdekes, hogy az idősebb példányok foga elhullik, és akkor áttérnek a növényi táplálkozásra. Remélem, a fiatalabb példányokat küldik ide Vietnámból...


PANGASIUS KAPROS-KAPRIS MÁRTÁSSAL

4 pangasius filé
2 ek szőlőmagolaj
1 ek vaj
1 ek összevágott kapor
2 ek kapribogyó
1 ek eltett zöldbors
200 ml tejszín

  A halfiléket kissé besózva pirosra sütöttem a felforrósított vaj és olaj keverékén, majd előmelegített tálra szedtem.
  Ezután a visszamaradt zsiradékba kevertem a kaprot, a kapribogyót és a zöldborsot – utóbbi kettőnek a levéből is használtam kb. 1 ek-nyit – és egy spatulával felvakarásztam a pörzsanyagokat. Ráöntöttem a tejszínt, kissé utánasóztam, és picit beforraltam.
  Egyszerű vajas párolt rizzsel tálaltam a mártással meglocsolt pangasius-t.  És a zene mára:

  Csík zenekar és Kiss Tibor: Sehol se talállak

  lorien  – (2009. október 21. 11:13)  

  Nagyon kedvemre valónak néz ki ez a hal:) Különben a pangasius sem egy túl bizalomgerjesztő név :)

  Makka  – (2009. október 21. 11:22)  

  Hümmögtek a népek, hogy nagyon jó.:)
  Na, jó de azt a minimális latintudásommal legalább nem értem.:-D

  napmátka  – (2009. október 21. 21:24)  

  Nekem mindegy, hogy nevezik, imádom ezt a halat. Az első találkozásunkból tartós szerelem lett - csak az ára szab távolságokat közénk...sajnos.
  Nagyon tetszik, ahogy elkészítetted (kár, hogy nem voltam ott:)
  Tetszett nagyon ez a Csík-videó, én csak egy Quimby-feldolgozásra emlékeztem, az egy picit merev volt nekem - az eredetihez képest - ez viszont remek!

  Makka  – (2009. október 21. 21:36)  

  Én azzal szoktam magam vigasztalni, hogy a béna pontynak is 1700-1800 forint kilója, akkor ez igazán megéri.:)
  A Corákban érdemes figyelemmel kísérni a halválasztékot, mert elég sűrűn vannak akciók, általában úgy vásároljuk.

  napmátka  – (2009. október 21. 23:00)  

  Corában még nem vettem, az kiesik. De majd figyelem az akciókat. A pontyot nem szeretem, inkább a keszeget, az afrikai harcsát, a pisztrángot.

  Makka  – (2009. október 21. 23:08)  

  A pontyot csak halászléhez szoktuk venni mi is. Eddig többször vettünk lazacot, de az mostanában nem játszik, nagyon elszaladt az ára. Az afrikai harcsát szoktuk venni mi is, pisztrángot is. A múltkor láttam ilyen apró halat, azt szeretném megkóstolni egyszer ropogósra sütve, még langyos-meleg vajas rozskenyérrel...

  Érdemes figyelni, mert a pangasius-t most valami 1700 forint körül adták, ha jól emlékszem. De ha tudok valamit, majd szólok.:)

  csupor  – (2009. október 22. 18:19)  

  Látom tetszett a Quimby-Csík -koktél. :-)))

  Makka  – (2009. október 22. 22:17)  

  Bizony! Elég jó kis kombó.:))

  Megjegyzés küldése

  Related Posts with Thumbnails
  Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

    © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

  Back to TOP