Kezdődhet a lélekmelengetés

Egészen hűvösek már az esték és az éjszakák, sőt az árnyékos helyek is. De azért vannak még a kertben virágaim, amelyek tartják magukat, szép színekben pompáznak, kicsit javítva a kedvem az ősszel kapcsolatban. Bár ahogy már említettem, az utóbbi időben kifejezetten megszerettem az őszt is.
Csüngő porcsinok a garázs két oldalán.

Az első képen látható színek adták az ihletet a tegnapi ebédhez, a zsálya használatát a sütőtökhöz pedig Felhőlány. Akinek a blogját ajánlom mindenkinek, aki esetleg még nem találkozott volna vele, mert nagyon finom ízléssel főz és fényképez.
A sütőtök is a kedvenc zöldségeim közé tartozik – anyu mesélte, hogy a sütőtökpüré volt az egyetlen dolog, amit valameddig hajlandó voltam megenni kiskoromban, aztán már azt sem.
Szeretem benne, hogy nagyon „önálló” növény, a különböző fajták egymás mellé ültetve simán kereszteződnek nagyon érdekes formákat létrehozva. Melepetést is okozva, mert ez persze majd csak a következő évben derül ki, amikor az ember elülteti az előző évről megmentett magokat.
Szeretem minden formában, süteményekben, levesekben, fűszeresen megsütve magában. Igazi kedélyjavító a színe és az illata főzve vagy sütve is.
SÜTŐTÖKÖS QUICHE

A tésztaalaphoz:
225 g liszt
100 vaj
½ tk só
4 ek hideg víz

A töltelékhez:
700 g sütőtök – tisztán mérve
1 ek vaj
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
¼ szerecsendió
½ tk fahéj
2 db tojás
200 ml tejszín
100 g ementáli sajt
15 db friss zsályalevél


   Az alaphoz a lisztet és a sót robotgépbe raktam, hozzáadtam a kis kockákra vágott hideg vajat, és a géppel morzsásra forgattam. Kanalanként beleöntöttem a vizet, minden kanálnyi víz után összedolgoztam a géppel. A morzsás tésztát egy tálba szórtam, összegyúrtam és ½ órára beraktam a hűtőbe pihenni.
   A sütőtököt hámozás és kimagozás után durvára reszeltem, a kanálnyi vajon megpároltam hozzáadva a finomra vágott hagymát és fokhagymát, a sót, a borsot, a frissen reszelt szerecsendiót és a fahéjat. Félretettem hűlni.
   A tésztát lisztezett felületen kinyújtottam, piteformába fektettem és 220 °C-ra előmelegített sütőben vaksütéssel sütöttem 13 percig.
   Közben a tojásokat elkevertem a tejszínnel és a durvára reszelt sajttal, sóztam és borsoztam, majd a kihűlt, párolt tökhöz adtam, elkevertem, és a lágy masszát a piteformába töltöttem, a tetejére raktam a zsályaleveleket.
   Légkeveréses sütőben 40 percet sütöttem 160 °C-on.


   napmátka  – (2009. október 4. 16:57)  

   Szerintem a rózsáid is szépek még, hiszen azok az első fagyokig bírják...
   A sütőtökkel engem a világból ki lehetett kergetni (mint édes zöldséggel), de újabban - látva a sokféle felhasználási lehetőséget - hajlok rá, hogy nemcsak ehető, de finom is lehet.:)
   Benézek Felhőlányhoz is...

   Makka  – (2009. október 4. 17:49)  

   Igen, igazad van, a rózsák is szépek. Épp ma nézegettem, hogy vágok le és teszek vázába.
   Engem meg a cukkiniből meg tökből édességgel lehet kikergetni, valamiért nem viselem. A sárgarépa meg a sütőtök mehet édességbe.
   Van egy kukoricás sütőtökleves, amit visznt nagyon szeretek.

   Felhőlány  – (2009. október 4. 18:52)  

   Szia Makka!
   Köszönöm :-)
   Gyönyörűek a virágaid (is)! :) A kukackát - vagy ahogy nálad szerepel: porcsin - nagyon kedvelem! Nagymamámnál van, pici gyermekkorom óta emlékszem rá, nálam erkélyen is működött!
   A sütőtökös quiche recepted meg fantasztikus! Sort kerítek rá a konyhámban... :-)
   Lehetne majd látni a kukoricás sütőtöklevest is...? :)

   Makka  – (2009. október 4. 19:04)  

   Szia!
   A kukacvirág szeretete nekem is nagymamámtól van még, emlékszem, mindig gyűjtöttük a magját. Ő kavicsvirágnak hívta egyébként, a porcsint nem tudom, mikor tanultam.:)

   Igen, szerintem kisvártatva lesz a kukoricás sütőtökleves is, már most is azt terveztem eredetileg. Arról az útról igazából te térítettél le.:))

   lorien  – (2009. október 5. 11:54)  

   Én is egyre inkább szeretem sz őszt, az ideit pedig szinte szisztematikusan próbálom kiélvezni :) Ha zenei rásegítést szeretnél, most vedd elő Jommellit :)

   Megjegyzés küldése

   Related Posts with Thumbnails
   Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

     © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

   Back to TOP