Citrom citrom hátán

Amikor nem tudom nagy hirtelen, mi legyen a kaja, elég gyakran készítem Nigella citromos csirkéjét. És ha már elöl voltak a citromok, sütöttem egy citromos sütit. Ez a citromos süti általában mindenki megelégedésére szolgál, egyfelől benne a mák, ami nélkül S. nem tudja elképzelni az életét, másfelől meg a sok citrom ellenére inkább csak friss íze van, mint savanyú. Aztán meg rém egyszerű elkészíteni is, kb. annyi idő alatt van meg, mint egy adag muffin. Meg hát vonatkozik rá az az örökbecsű szabály, hogy aminek finom a tésztája nyersen, az megsütve is nagyon jó lesz. Ennek nagyon finom a tésztája nyersen.

CITROMOS-MÁKOS SÜTEMÉNY

60 g darált mák
175 g puha vaj
265 g porcukor
1 tasak Bourbon vaníliás cukor
3 db tojás
2 db citrom reszelt héja
265 g liszt
6 ek tej

A mázhoz:
2 db citrom leve
260 g cukor
   A vajat habosra kevertem a cukorral és a vaníliás cukorral. Nagyon habosra elektromos habverővel. Majd egyenként adtam hozzá a tojásokat, azokkal is habosra vertem a vajat.
   A lisztet, a mákot és a reszelt citromhéjat összekevertem. Majd ezt a keveréket a vajas-cukroshoz adtam apránként alaposan elkeverve, ezután a 6 ek tej következett, azzal is simára kevertem a tésztát.
   Kisebb tepsibe sütőpapírt raktam, belesimítottam a masszát és légkeveréses sütőben 160 °C-on 40-45 percig sütöttem, míg a sütemény aranybarna lett és szépen feljött.
   Közben a mázhoz a cukrot  és a citromlevet összekevertem, amit azonnal a sütőből kivett még forró sütemény tetejére öntöttem és elkentem. A teljes kihűlés után daraboltam fel.

   napmátka  – (2009. október 12. 18:56)  

   Citrom-mák: szerintem abszolút nyerő párosítás, és gyönyörű a kivitel!
   Viszont a citromos csirkét még nem kóstoltam...lehet, hogy itt lenne az ideje?

   Makka  – (2009. október 13. 18:11)  

   Köszönöm!:)
   A citromos csirkét kóstold meg, kb. 10 perc tevékenységgel és egy kis türelemmel nagyon finom ételhez lehet jutni.

   Megjegyzés küldése

   Related Posts with Thumbnails
   Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

     © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

   Back to TOP