Tészták 30 percben 3.

Nagyon szeretem a gombákat, bárhogy elkészítve szívesen megeszem. Próbálok is találni valakit itt, aki elég sűrűn jár gombászni ahhoz, hogy át tudjon adni a zsákmányából legalább néha, ugyanis én nem értek az erdei gombákhoz, nem mernék vállalkozni a szedésre, a piacokon meg manapság egyre megfizethetelenebb áron kínálják. És az eddigi tapasztalataim azt mutatják, ha így vásárol az ember háztól, sokkal jobb minőségű gyümölcshöz, zöldséghez, mézhez stb. lehet jutni, mint a piacokon. Először is frissek, akkor szedik le a fáról vagy ki a földből és nem utolsó sorban jóval olcsóbban is adják. Néha még házhoz is szállítják a megbeszélt időpontra. Közben meg – bár nem vagyok egy könnyen barátkozó fajta – tényleg jó barátokra lehet szert tenni.
Nagyon szívesen keverek erdei gombákat az üzletekben kapható csiperkéhez vagy barna csiperkéhez, a szinte csak mutogatott erdei gombáktól azok is sokkal gombaszerűbbek lesznek, magukra találnak, felerősödnek az aromáik.

A legkedvesebb fogásaim közé tartoznak a tésztákhoz készíthető különféle gombás raguk. Eredetileg erdei gombás rizottót akartam volna csinálni ebédre filmnézéshez – igen, megint rengeteg filmet nézek és néztem meg az utóbbi napokban, arról nem is beszélve, hogy beindult a sorozatszezon is –, de kiderült, hogy elfogyott a rizottórizs. Szóval maradtam a jól bevált gyors tésztás megoldásnál.

KÉTSAJTOS ERDEI GOMBÁS TRUCIOLI (2 személyre)

250 g trucioli
300 g erdei gomba vegyesen (vargánya, rókagomba stb.)
50 g vaj
1 fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
100 ml száraz fehérbor
1 ág borsikafű
2-3 ág citromillatú kakukkfű
100 ml tejszín
50 g reszelt kéksajt
50 g reszelt parmezán
  A vajat felolvasztottam egy serpenyőben, rádobtam a finomra vágott lilahagymát és fokhagymát. Amíg párolódtak, megtisztítottam a gombát, a nagyobb darabokat elvágtam, és a hagymás vajhoz adtam. Magasabbra kapcsoltam a tűzhelyet, alaposan átprítottam, ráöntöttem a bort, sóztam és borsoztam. Rászórtam az ágakról lehúzott friss fűszereket, hagytam addig párolódni elég magas hőmérsékleten, míg a bor majdnem elpárolgott.
  Közben a tésztának tettem fel vizet forrni, megsóztam, és amikor felforrt, beleszórtam a tésztát, mire a gomba kész lett, az is al dente főtt.
  Ahogy a bor nagyjából elpárolgott a gombáról, ráöntöttem a tejszínt, ráraktam a reszelt kéksajtot és a reszelt parmezánt – utóbbiból félreraktam 1 evőkanálnyit a tálaláshoz – és összekevertem. A tésztát épphogy leszűrve – azaz nem „szárazra” csepegteteve – adtam a raguhoz, összeráztam, azonnal tálaltam a maradék parmezánnal megszórva.

  napmátka  – (2009. szeptember 30. 16:23)  

  Már megint nagyon jókat eszel! Nekem is többnyire úgy gazdaságos-kiadós az erdei gomba, ha hozzákeverem az olcsóbban beszerezhető fajtákhoz.
  A nomádportán ez kevésbé lesz szempont. (Egyébként azt hittem, könnyebb lesz egy szemmel gépelni...:)

  Megjegyzés küldése

  Related Posts with Thumbnails
  Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

    © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

  Back to TOP