Paprika, paradicsom

Nagyon szeretem az ajvárt simán csak vajas kenyérrel is, és hosszú idő után a múltkor vettem egy üveggel. Tényleg nem bezzegezni akarok, hogy régen így meg úgy, de ezelőtt soha nem volt tele a paprika héjával és magjával. Már egy ideje nézegettem, hogy kell csinálni, azért aztán, hogy így felbosszantott ez a kész, hétvégén el is készítettem a magam változatát.


AJVÁR

15 db kápia paprika
4 db nagyobb padlizsán
2 db piros chili
5-6 ek vörösborecet
3 ek citromlé
5 gerezd fokhagyma
100-120 ml olívaolaj
só, bors
  A padlizsánokról levágtam a szárvégeket és egy tepsiben beraktam őket a 180 °C-os sütőbe 1 órára.
  Közben a grillen megsütöttem a paprikákat, jó feketés lett a héjuk. Majd egy nagyobb üvegtálba raktam mindegyiket, az üvegtálat lefedtem, így párolódtak még a paprikák egy ideig.
  Ezután leszedtem a paprikák héját, kiszedtem a csumájukat és megszabadítottam őket az összes magtól. A padlizsánok héját is lehúztam.
  Egy fazékban felmelegítettem egy kevés olajat, beleraktam a feldarabolt fokhagymát, a finomra vágott és kimagozott chilit (soha nem szoktam a chilit kimagozni, de most, hogy megszóltam a bolti ajvárt, kénytelen voltam), a paprikát, a padlizsánt, sóztam és borsoztam, beleöntöttem a borecetet is.
  Turmixszal simára törtem és felforraltam, hozzáadtam a maradék olajat is. Kisebb üvegekbe raktam. Rácsavartam az üvegekre a tetejüket és 5 percre fejre állítottam őket.

  A képen hátul aszalt paradicsom van olajban. Már tök régóta ki szerettem volna próbálni, hogy lehet megcsinálni, de amíg a régi lakásban laktam, legfeljebb a kosz tudta volna ellepni az erkélyen az aszalódni készülő paradicsomokat, a sütőmet meg nem volt kedvem olyan hosszú időre bekapcsolni.
  De most ki tudtam rakni a napra mindenféle kosz- és porveszély nélkül. Ebbe a kis üvegbe 14 db paradicsomot feleztem el, kiskanállal kiszedtem a magjukat, egy tálcára sütőpapírt raktam, arra a paradicsomokat a vágott felükkel felfelé, kicsit megsóztam, és ha jól emlékszem, 5 napig voltak kint ebben a dögmelegben a napon. Beleraktam az üvegbe, felöntöttem napraforgóolajjal, hogy elepje a paradicsomokat.

  napmátka  – (2009. augusztus 4. 16:53)  

  Most mindkettőre irigy vagyok, az ajvár régi terv (jó, idén talán lesz is végre), az aszalt paradicsomomból pedig már csak két szem van, itt az ideje az új adagnak.
  De az ajvár most mégis jobban izgat, azt hiszem, az lesz előbb.

  Vegavarázs  – (2009. augusztus 7. 9:50)  

  Tavaly én is csináltam hasonlót, de idén kipróbálom a te receptedet, valahogy szimpatikusabb. Köszönet érte!

  Ízlésszindróma  – (2009. augusztus 12. 16:55)  

  Az ajvar nálam is tervben van régóta, boltit szoktam veszegetni, de most lenne itt az ideje.
  A paradicsojaidra meg nagyon irigykedem, mert a sütőm se jó aszalásra és lakásban nyomjuk, na de ha egyszer lesz egy kertem:)

  Megjegyzés küldése

  Related Posts with Thumbnails
  Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

    © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

  Back to TOP