„Ősszel mindig lemennénk a tengerpartra szlottyos fügét enni a kiégett fű közül…”

Tegnap volt egyéves a blogom. Amikor kezdtem, szintén fügés cuccokat gyártottam. Ami nem meglepő, mert ilyenkor érik a füge először minden évben. Tudom, hogy már többször említettem, de egyszerűen nem tudok betelni vele, mennyi gyümölcs van a fánkon. Átlag kétnaponta le lehet szedni olyan 3-4 kg körül.

A szombati vihar levert egy nagy tálnyi gyümölcsöt, azokat még az esőben összeszedtem, mert nagyon hamar rájuk találnak a hangyák, nem lehet otthagyni a fűben. Arról nem is beszélve, hogyha elkezdenek erjedni, akkor meg kiégetik a füvet.
Egyébként a szombati viharnak azért volt jó hozadéka is, szinte tökéletesre mosta az ablakainkat.
Vasárnap reggel még leszedtem, ami érett volt, így aztán volt elég két megoldásra is.


ŐSZIBARACK-FÜGEDZSEM

800 g füge
800 g őszibarack
2 tasak Bourbon vaníliás cukor
1 tasak Dzsemfix 3:1
1 csésze cukor
50 ml konyak
  Ezt a dzsemet fehér húsú őszibarackkal vagy nektarinnal érdemes csinálni, azok egyszerűen illatosabbak és zamatosabbak. Viszont egyre ritkábban kaphatók, nem tudom, miért.
  Annak idején mindig a keresztanyám anyukájától vettük befőttnek, Budakalászon laktak, őrült nagy kertjük volt. Emlékszem, mennyire öregnek láttam a nénit, nagyon kicsi volt, hajlott hátú és nagyon ráncos. Olyan igazi, öreg, dolgos kezekkel. Szerettem.
  Az őszibarackokat alapos mosás után forró vízbe mártottam, majd lehúztam a héjukat, apróra daraboltam a húsukat. A fügét is megmostam, levagdostam a szárát, majd szintén apróra vágtam.
  Egy nagyobb fazékba raktam a gyümölcsöket, rájuk szórtam a vaníliás cukorral elkevert pektint, és felforraltam. Ezután hozzáadtam a cukrot, elkevertem, majd újra felforraltam. Főztem még 2 percig, lehúztam a tűzről, beleöntöttem a konyakot, megkavartam – ilyenkor vigyázni kell, mert az alkoholtól elkezd bugyogni – aztán az előkészített üvegekbe töltöttem.


  RÉSZEGES FÜGELEKVÁR

  3 kg füge
  1½ csésze cukor
  3 tasak Bourbon vaníliás cukor
  150 ml citromlé
  1 csésze víz
  1 tk őrölt fahéj
  ½ tk őrölt szegfűszeg
  ½ tk őrölt szegfűbors
  ½ csésze fügepálinka
   A fügét megmostam, levagdostam a szárát, nagyobb darabokra aprítottam, egy nagyobb fazékba szórtam.
   Ráöntöttem a vizet, hozzáadtam a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet és a fűszereket. Alaposan összekevertem és elkezdtem melegíteni. Közben turmixszal összetörtem. Főztem ½ órát, majd lehúztam a tűzről és belekevertem a pálinkát. Az előkészített dzsemes üvegekbe töltöttem.


   napmátka  – (2009. július 21. 15:16)  

   Tényleg ritkább lett a fehér húsú barack, pedig az (is) nagyon finom. Gyönyörűek a fügéid! Nagyon jó fekvésű lehet a kert, ha a füge ilyen jól terem ott.

   Megjegyzés küldése

   Related Posts with Thumbnails
   Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

     © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

   Back to TOP