Konyhai katasztrófák 2. – amikor a panírból „ricotta” lesz

A sorozat ezen epizódjában a panír a főszereplő. Illetve ami lett belőle.

Vegavarázsnál találtam a receptet és a módszert, nekem sajnos nem működött. Nem hiszem, hogy meg tudom fejteni a kudarc okát, 3 liter tejhez adtam 1 tk por alakú citromsavat.
Az a lényeg, hogy nekem nem állt össze kemény, vágható cuccá, maradt kissé nyúlós, lágy valaminek. Több napos csepegtetés után is. Illetve ez sem igaz, mert igazán kicsepegni sem nagyon akart. Ízre a ricottára hajaz, ezért ki is neveztem annak. Megfeleztem – mert 500 g lett belőle – és kevertem mindkettőbe egy kis sót és fűszereket, majd kenyérre kenve esszük meg. Most a hűtőben érnek éppen össze.


Ebbe egy kisebb csokor snidlinget vágtam apróra és kb. ½ tk vegyes szemes borsot törtem meg a mozsárban.


Ebbe pedig ½ gerezd nagyon finomra vágott fokhagyma került 1-1 ág borsikafűvel, citromillatú kakukkfűvel, oregánóval és 1 kk friss rozmaringgal.

De szerencsére vannak sikertörténetek is. A fügén pl. rengeteg gyümölcs lesz, az őszi érés is már majdnem akkora, mint ami majd most július végén szedhető.
A virágaim a meleg ellenére gyönyörűek. És a nocino is úgy viselkedik, ahogy kell.
Lesz füge dögivel.


A kefevirág is elkezdett újra virágozni.A nocino pedig már egészen mély olajzöld lett.

vegavarázs  – (2009. július 4. 18:15)  

Szerintem túl sok volt a citromsav. Érdemes csak apránként adagolni bele, picit várni, figyelgetni, hogy kell-e még. Mert ha túl sok, akkor nem áll össze. Akkor már az ember hiába hagyja néhány napig – sajnos az elején eldől minden :-)
Makka, remélem, azért nem vette el teljesen a kedvedet a panírtól. Próbáld újra! Egyébként citromsavval készíteni kicsit nehezebb, mert azt könnyű túladagolni. Esetleg megpróbálhatnád legközelebb citromlével.

Makka  – (2009. július 4. 18:49)  

Nálad a receptben szintén 1 tk szerepel, de csak 2 liter tejhez. Ezért nem értettem, hogy mi lehet a baj. Én arra tippeltem, hogy kevés.:) Mondjuk, a másik probléma meg az volt, hogy nem tudtam mihez viszonyítani, nem tudom, hogy kell kinéznie, amikor még meleg. Szerintem jó volt, mert szép pelyhekben állt össze. Aztán ahogy hűlt, egyre gyanúsabb lett, az én lelkesedésem is egyre jobban hűlt.:)
Azt hiszem, most egy darabig nem csinálok ilyesmiket, mert elég sok túrót is csináltam, de ilyenkor az a baj, hogy elég nagy edények kellenek a lecsöpögtetéshez, sok helyet foglalnak a hűtőben. Mert ebben a melegben nem merek semmit kint hagyni. Szóval az a probléma, hogy nem fér el a hűtőben rendesen így semmi és mindenkinek elege van belőlem itthon a tejtermékek gyártása miatt.:))

napmátka  – (2009. július 4. 19:14)  

Én meg citrommal csináltam, úgy rendben volt. De tetszik, ahogy hasznosítottad. A diólikőr már nálam is remek színű, a fügére meg továbbra is irigykedem! Remélem, a szüret idején elkápráztatsz minket jobbnál jobb receptekkel!

Makka  – (2009. július 4. 19:45)  

Én meg azt gondoltam titkosan, hogy amikor lesz a szüret – egyébként nagyjából olyankor már folyamatos a dolog, napi 1-2 kilót biztos le lehet szedni –, akkor tudsz esetleg időt szakítani eljönni, mert akkor ellátnálak fügével.:)

szepyke  – (2009. július 4. 20:22)  

Nálam a diólikőr már szinte fekete, pedig nincs is a napon. Bizarrul néz ki a konyhapulton, zacskóval a száján, de remek kis likőr lesz belőle!:)

napmátka  – (2009. július 4. 20:44)  

Köszönöm, megoldom!:) (Ez ám a haszonlesés, mi?:)

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP