Gyors sárgabarackos

Miután egyikünk sem egy nagy szomszédolós fajta, beletelt egy kis időbe, míg felfedeztük a szomszédainkban rejlő potenciálokat. Kifejezetten gasztronómiai téren, szűkebben az alapanyagok beszerzéséről van szó.

A már említett rendkívül kedves hátsó szomszédunk gyakorlatilag kiapadhatatlan forrás ilyen szempontból. Elég kiterjedt rokonsággal is rendelkezik, így mostantól igazi biocsirkék biotojásaihoz is hozzá tudunk jutni. A csirkéket szabadon tartják, egész nap szaladoznak ide-oda, mindenféle zöldet csipegetnek, nem tápozzák őket, kukoricával egészítik ki az étrendjüket. Ezeknek a tojásoknak még az illata is más, nyersen és már sült vagy főtt állapotjukban is. Arról nem is beszélve, hogy a sárgájuk nem természetellenesen sárga, csak akkor látszik, mennyire jó, amikor már hozzákevertem valamihez.
Ha minden igaz, ugyanerről a helyről lehet majd venni fácánokat is.

Maradt tegnapról még érettebb sárgabarack. Először egy rétest akartam csinálni, de aztán kiderült, hogy alaposan megdézsmálták a családtagok tegnap este, így csak pár szem maradt. Egy muffinba pont elég volt.

SÁRGABARACKOS-LEVENDULÁS MUFFIN

250 g liszt
½ tasak sütőpor
130 g nádcukor
2 db tojás
50 ml olaj
100 ml tej
2 ek amaretto
1 tk levendulavirág
250 g sárgabarack

  A sütőt előmelegítettem 180 °C-ra. A muffinsütőt kibéleltem papírkapszlikkal.
  A lisztet összekevertem a sütőporral és a levendulavirággal.
  A tojást, a cukrot, a tejet, a likőrt egy külön edényben kavartam össze, majd a liszthez adtam a kis kockákra felvágott barackokkal együtt.
  Fagylaltos kanállal a formákba töltöttem a masszát, és a forró sütőben 35 percig sütöttem.

  vegavarázs  – (2009. július 11. 13:04)  

  jól hangzik! Nagyon tetszik a sárgabarack és a levendula találkozása. Azt a két tojást majd helyettesítem egy kis pohár joghurttal, és szuper lesz! köszi

  szepyke  – (2009. július 11. 13:22)  

  Makka!!
  Hát, ez nagyon jól hangzik!
  Annyira izgat, hogy milyen a levendula ételben, de annyira félek is tőle...

  Vegavarázs, ezek szerint a tojást joghurttal lehet helyettesíteni? Csináltam kürtőskalácsot, és ott kérdezte Benzsi, hogy kihagyható e belőle a tojás. Megcsináltam úgy a tésztát, de elvesztette a rugalmasságát. Ezek szerint joghurttal helyettesíthetem?

  vegavarázs  – (2009. július 11. 15:01)  

  Szepyke, attól függ, hogy milyen közegben helyettesíted. Piskótában, muffinban és hasonló tésztákban lehet joghurttal és kevés olajjal. Kelt tésztánál nem kell helyettesítés, csak egyszerűen kihagyom. Viszont a nedvességét valamivel pótolni kell, hogy a tészta sűrűsége ne változzon, mondjuk egy kicsit több tejet tesz bele az ember. Én is csináltam kürtőskalácsot, fent van az oldalamon. Nincs benne tojás, és szerintem jó volt, a tésztával is könnyen tudtam dolgozni. Remek dolog ez a kürtőskalács, ugye? Én nagyon meglepődtem, hogy ennyire egyszerű a készítése. Megyek, megnézem a tiédet is. Szoktalak olvasni, de nem vettem észre, biztos kihagytam azt a napot valahogyan.

  szepyke  – (2009. július 11. 15:17)  

  Vegavarázs, szerintem az mindent elárul a kürtőskalácsról, hogy szerda óta háromszor csináltam. És mindig teljes adagot. És nincs belőle. Jó,mondjuk, jutott a kollegáknak a szomszédoknak, a barátoknak, és persze nekünk is. Akkor tejet kellett volna bele tennem többet szerintem. Mondjuk, az volt a tésztával a baj, hogy nem volt rugalmas, így nem lehetett rendesen feltekerni, mert szakadt. A második elrontott kürtőskalács után magában feltekertem és úgy sütöttem meg a tepsibe téve, mint egy kakaóscsigát, csak nem volt benne kakaó, csak a tetején a vajas cukor. Olyan finom lett...

  Makka, elnézést, hogy itt kezedményeztem a beszélgetést, csak ahogy megláttam, hogy mit írt Vegavarázs, adta magát a kérdés. Elnézést.

  Makka  – (2009. július 11. 15:53)  

  Szepyke, csak nyugodtan beszélgessetek, ezek mind közérdekű információk, akárkit érdekelhet, aki erre jár.
  Próbáld ki a levendulát pl. csokiban, én csináltam karácsonykor levendulás trüffelt (megtalálod a blogon a receptet), az mindenkinek nagyon ízlett. Egyébként picit "dohos" íze van, és jól kivehető az az aroma, ami benne van az illatában is.
  Csokiban szerintem nagyon finom. Én forró csokiba is szoktam rakni, de annak most nincs szezonja.:))

  Vegavarázs, azt szerettem volna kérdezni, hogy a tej és a tejtermékek miért elfogadhatók számodra és a tojás miért nem?
  Nekem mindkettő valamilyen állati "végtermék".:)) Vagy a tojásban a szaporító volta a szempont? Úgy értem, inkább vallási mint más háttere van?

  vegavarázs  – (2009. július 11. 15:57)  

  Makka, már a választ is megírtad :-) Igen, így van! Ez a levendulás csoki engem is nagyon izgat. Most szárítottam először levendulát azzal a céllal, hogy édességekbe tegyem. Kíváncsi vagyok, már olyan sok helyen olvastam róla.

  napmátka  – (2009. július 11. 17:13)  

  Nálam is kimaradt a levendula eddig az ételekből. Nem direkt, csak nem jutott eszembe (vagy nem nőtt errefele, vagy senki a környéken nem főzött-sütött levendulásat...:)
  Szóval nem volt, de egyre jobban izgat! Ültetnem kell a nomádportán majd, hogy ha megnő, beletehessem végre valamibe!

  Makka  – (2009. július 11. 19:45)  

  Napmátka, szerintem a múltkori intelligens piskótád, amit kakaóval csináltál, esetleg vérnarancs helyett, ha levendulát raksz bele, biztos finom lenne.

  Benzsi  – (2009. július 11. 20:36)  

  Nagyon-nagyon jó ez a recept Makka! Eszembe nem jutott volna a levendulát sütibe belesütni, de azt hiszem ezt ki fogom próbálni. Remélem az a levendula amit a piacon árulnak nem permetezett. A tojást én is kihagyom. Már egy pár éve nem eszem, és a kolléganőm hozott saját sütésű piskótát, megkóstoltam és nagyon finom volt, de én annyira kiéreztem a tojás ízét. Azt hiszem már "nagy tételben" egyáltalán nem tudnám megenni.

  Makka  – (2009. július 11. 20:50)  

  Nem vagyok egy nagy szakértő, de abból kiindulva, hogy a levendulát rovarrisztásra használjuk, szerintem olyan sok kártevője nem lehet, valószínűleg nem permetezik. Mindenesetre kérdezd meg.
  Én télen vettem szárított levendulavirágot a Culinarisban, arra az van ráírva, hogy nem kezelt és bio. Esetleg, ha nagyon nem bízol a piaciban, nézd meg azt.
  A muffin mellett a képen látható levendula viszont már saját termés, garantáltan nem permetezett.:)) Ebből használtam a sütibe is.
  Angol fehér levendula, ami azt jelenti, hogy nem hófehérek a virágjai, hanem nagyon-nagyon halvány lilák, tényleg csak közelről látni. Érdekes, mert szárítva jobban kijön a "lilaságuk".

  Ízlésszindróma  – (2009. július 11. 22:06)  

  Nagyon izgi!! kíváncsi lennék rá nagyon, hogy milyen ízű, szárítgattam levendulát szerintem majd ki is próbálom!

  Makka  – (2009. július 13. 9:13)  

  Friss levendulavirágot is lehet használni, nem feltétlenül kell megvárni, hogy megszárítsd. Azzal sokkal szebben lehet tálalni is.
  Az én levenduláim egyelőre elvirágzottak, meg kell várnom a következő transzportot.:)

  Megjegyzés küldése

  Related Posts with Thumbnails
  Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

    © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

  Back to TOP