Főszerepben a házi tejtermékek + segítség! segítség!

Abban szeretnék tőletek segítséget kérni, hogy ha likőrt csinálnék, de nem vagyok hajlandó 3 liter 96%-os alkoholt megvenni min. 24.000,-Ft-ért, viszont használnék bele 38%-os vodkát, akkor mennyi vodka kell? A recept megkíván még 800 ml vizet és 1,5 kg cukrot is. Próbáltam az alkoholtartalmat befolyásoló tényezőket összeszedni.


Megcsináltam a szokásos quiche-t, már csak azért is, mert a hátsó szomszédunknak megígértem, hogy kap kóstolót az állandó cukkiniszállítmányok fejében. Tegnap megbeszéltük, hogy ma ebédre átviszem neki, de a rossz idő miatt nem volt kedve tovább maradni, elment haza. Mindegy, a quiche tésztája már a hűtőben pihent, a cukkini lereszelve, besózva csöpögött, nem volt visszaút. De soknak találtam a túrót – még maradt egy jó adag a pénteken gyártott háziból – és a cukkinit is. Házi tejszínt is raktam a quiche töltelékébe. Érdekes, hogy amennyire zsírosnak és nehéznek tűnik első látásra, az étel mégsem lesz nehéz, sőt az az érzésem, hogy sokkal jobban is emészthető, mintha bolti tejtermékeket használnék. A mostanában házhoz hozott tejjel készült reggeli kávémmal sem leszek torkig tele.
Így aztán ezeket a maradékokat kevés reszelt krumplival kiegészítve, lepényeket sütöttem ebédre.


KAPROS-TÚRÓS-CUKKINIS KRUMPLILEPÉNYEK PARADICSOMSALÁTÁVAL

A krumplilepényekhez:
 • 2 közepes cukkini, durvára reszelve
 • 4 db krumpli, durvára reszelve
 • 100 g túró
 • 2 tk Natúr vega-mix
 • ½ kk őrölt füstölt paprika
 • 1 ek kapor, finomra vágva
 • 1 tk borsikafű
 • 2 db tojás
 • 5-6 ek Ziegler-féle sajtos morzsa
 • só, frissen őrölt bors
 • olaj a sütéshez
A paradicsomsalátához:
 • 6 db paradicsom
 • 2 ek szilvás balzsamecet
 • 3 ek olaj a sütésből
 • kevés durvára vágott borsikafű és petrezselyem
A cukkinit reszelés után kissé besóztam és egy szűrőben hagytam állni ½ órát. Ezután alaposan kinyomkodtam, majd egy nagyobb tálba raktam. Hozzáreszeltem a krumplit, és belekevertem a többi hozzávalót is. A masszát kb. 10 percig pihentettem.
Egy serpenyőben egyszerre 1-2 ek olajat hevítettem, evőkanálnyi adagokat raktam bele a masszából, ellapítottam, és mindkét oldalukat pirosra sütöttem. A quiche tetejéről lemaradt reszelt sajttal szórtam meg. Nem tudom, mi volt ma, de mindent túlméreteztem.
Miközben a lepények sültek, a paradicsomokat felkockáztam, meglocsoltam a serpenyőből kivett forró olajjal és a balzsamecettel. Tálaláskor rászórtam a durvára vágott zöldfűszereket.

szepyke  – (2009. június 22. 18:24)  

Milyen likőrt szeretnél, mert általában a kb 40%-os alkohol kell a likörökhöz. Pont ma töltöttem fel egy zölddió likőrt. Ahhoz is "csak" 40%-os kell, és azt is higítani kell a végén. Likőrben szerintem még a 20%-os is sok...

szepyke  – (2009. június 22. 18:26)  

Még valami! A sima vodka szerintem tökéletes lesz bele! Ne a leg no name-et vedd, bár én tavaly végigvizsgáltam a vodkákat és a tescos szerintem ugyanaz, mint a kicsit drágább, aminek már van valami neve... Szóval, a sima vodka szerintem tökéletes. Annyit vegyél belőle, amennyit az alkoholból a recept előír. Milyen likőrt csinálsz?

Makka  – (2009. június 22. 19:17)  

Én is zölddióból egy olasz likőrt. Három évvel ezelőtt megcsináltam, de akkor vettem hozzá alkoholt fele annyiért, mint ahogy most lehet kapni, ezért nem tudom, milyen lesz vodkából.

Makka  – (2009. június 22. 19:19)  

Képzeld, Szepyke, megvolt a blogfelújítós verseny eredményhirdetése, de sajnos nem én nyertem. Mondjuk, akit kisorsoltak, valóban ráfér a blogjára egy felújítás.:)
De azt írta a blogjában az a lány, aki meghirdette, hogy lesz még ilyesmi.
Ezzel együtt nagyon köszönöm a lelkes segítségedet!:-D

szepyke  – (2009. június 22. 19:24)  

A fenébe... Mindegy, szerintem a tiéd így is nagyon szép. Nekem nagyon tetszik. A te zölddiós likőröd milyen?

Makka  – (2009. június 22. 19:33)  

Nagyjából hasonlít ahhoz, amit te csináltál. De tovább kell áztatni közvetlenül a napon és szűrés után szintén pihentetni kell. És az olaszok csak a következő évben kezdik el inni. Amikor csináltam – mondanom sem kell– nem vártunk egy évet. Ahogy lehetett, megkóstoltuk.:))
Modena tartományban vagy megyében hagyományos cucc, minden családnak titikos receptje van. Minden évben rendeznek versenyt is, és a zsűriben csak nők lehetnek.
Az egész lényege az, hogy Szent Iván éjjelén kell szedni a diót hozzá.:))

Lilla  – (2009. június 22. 19:40)  

2,5 dl 38%-os vodka 1 dl tisztaszesz+1,5 dl víznek felel meg.

Makka  – (2009. június 22. 20:14)  

Lilla, köszönöm szépen.

napmátka  – (2009. június 22. 20:33)  

Sajnos alkoholügyben nem tudok segíteni, de ez a krumplis-kapros-cukkinis hármasfogat nagyon a kedvemre való! Látom, egy kis sajt is került rá... Hát nem tudnék neki ellenállni, pedig este nem is szoktam már enni. Na jó, csak néha!:)

szepyke  – (2009. június 22. 21:01)  

Mikor van Szent Iván éjjele? Nehogy hibázzak... Akkor fogom majd én is szedni, vagy már volt???
Jah, és mikortól számítjuk éjjelnek az éjjelt? :DDD

Makka  – (2009. június 22. 21:44)  

Napmátka, ez az esti evés mindig egy kérdés. Én meg napközben nem nagyon szeretek enni főleg, ha tudom, még kell valamit csinálnom. Így aztán estére marad az evés nagyon sokszor. Meg az a szörnyű, ha ebédelek, megéhezem délután, de ha nem, akkor akár kibírom kaja nélkül egész nap.

Szepyke, Szent Iván-éj június 24. Azaz a most szerdáról csütörtökre virradó éjszaka. Szerintem a sötétedéstől számít.:))

nemisbéka  – (2009. június 24. 10:52)  

Makka, simán vodkával tökéletes lesz, hidd el. http://nemisbeka.hu/archives/2006/06/20/Eperlikor/

szepyke  – (2009. június 25. 11:24)  

Hogy állsz a dióval? Én már eltettem az enyémet, illetve elkezdtem érlelni. Szerda este történt a dolog, de már olyan kemény volt a zölddió, hogy nem tudtam késsel szétvágni, szét kellett vernem kalapáccsal... Hogy mi volt utána a konyhában, azt hagyjuk, és hogy hogy néz ki a kezem, nah azt is. Olyan lett a bal kezem,mint egy erős dohányosnak. Pedig szinte hozzá sem értem a diókhoz, egy zacskóban püföltem őket atomokra...

Vegavarázs  – (2009. június 25. 20:56)  

Makka, ez a kis lepény nagyon bejött! Imádom nyáron az ilyen ételeket. Azt a 2 tojást majd kihagyom belőle. Most érkeztem haza néhány nap távollét után, és egy óriási cukkini várt rám, épp azon törtem a fejem, hogy mi legyen vele. Kissé pironkodva vallom be viszont, hogy gőzöm sincs, mi az a Ziegler-féle sajtos morzsa. :-)

Makka  – (2009. június 25. 22:31)  

Nemisbéka, emlékszem erre a receptedre, kigyűjtöttem a blogolásom hajnalán.:)
Biztosan jó lesz, mert azzal csinálom.

Vegavarázs, ne gondolj semmi nagyon különlegesre.:) A Zieglernél, az ostyásnál, lehet kapni sajtos morzsát. Amit ők panírozásra szánnak, de ahhoz szerintem túlságosan finomra van őrölve. Gondolom, a megmaradt vagy a gyártás során keletkezett sós, köményes, sajos "selejtet" ledarálják és zacskókba töltik. Nagyon finom illata van a fűszerektől.
http://www.ziegler.hu/fomenu.htm
A Kodály körönd közelében is van üzletük, de Zsámbékon (ahogy beérsz, jobbra) van a gyár, ott is van mintabolt.
A sima zsemlemorzsa is megteszi, eddig azt használtam ilyesmikbe, csak a múltkor hozta egy barátunk.

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP